„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Copil salvat de la avort cu ajutorul Pro Vita Iaşi
„Centrul Praesidio pentru femeile însărcinate aflate în dificultate“ al Departamentului Pro Vita Iaşi, la solicitarea părintelui paroh Constantin Nichifor Hrestic, a oferit în luna august a acestui an consiliere şi sprijin material unei familii cu cinci copii, care se confruntă cu o sarcină neaşteptată. Având în vedere diferitele lipsuri materiale, existau incertitudini legate de păstrarea copilului.
Ajutorul oferit de Pro Vita Iaşi a constat, în primul rând, în două sesiuni de consiliere, atât pentru mamă, cât şi pentru tată, prin care s-a dorit identificarea problemelor, nevoilor şi, ulterior, a soluţiilor care să elimine sentimentele de nesiguranţă legate de venirea unui nou membru în familie.
„Părinţii celor şase copii sunt oameni muncitori care încearcă să-i educe şi să le asigure un mediu de creştere decent. Există şi multe lipsuri materiale, dar există multă bunăvoinţă şi dorinţă de muncă şi progres. Am considerat ca fiind datoria noastră semnalarea acestei situaţii Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru a ne ajuta şi sfătui astfel încât în parohia noastră să apară în câteva luni un nou membru şi, mai mult, ca aceşti părinţi să nu poarte povara unui avort“, a declarat părintele Constantin Nichifor Hrestic, paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“, sat Curături.
De asemenea, echipa Departamentului Pro Vita a dorit să aducă şi un sprijin material concretizat în 10 kilograme de făină de grâu, şase kilograme de făină de porumb şi 180 de scutece pentru mezinul casei, ca semn de încurajare şi solidaritate pentru părinţi.
„Acesta nu este un caz singular. Pentru noi sunt multe astfel de situaţii de care ne bucurăm pentru că reuşim să salvăm vieţile copilaşilor. Implicarea noastră este întotdeauna şi duhovnicească şi materială. Materială pentru că întotdeauna orice suport material contează. Duhovnicească pentru că, de fapt, intenţia de a ucide copilul în pântece are o conotaţie sufletească în primul rând. Ceea ce am învăţat noi - şi este foarte important - e că nu 100 kilograme de făină în loc de 10 kilograme ar salva o viaţă, ci gândul că acolo, în burtică, e un copil plăpând, gingaş, care are nevoie de iubire şi multă protecţie, iar acest gând trebuie să-l aibă părinţii, oricât de săraci sau bogaţi ar fi“, a menţionat părintele Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Nu în ultimul rând, scopul principal al vizitelor a fost realizarea unui necesar de materiale pentru finalizarea noii case a familiei la care tatăl munceşte singur de câţiva ani.
„Am discutat foarte mult în echipa noastră pe marginea acestui caz şi am decis împreună să-i ajutăm prin implicarea în finalizarea noii case pentru că am văzut multă bunăvoinţă din partea familiei. De multe ori, am întâlnit oameni care sunt într-o situaţie socială precară, însă, nu prea întreprind nimic pentru a schimba ceva. Nu este cazul acestei familii, pentru că tatăl se osteneşte ca, încet-încet, după orele de muncă, să mai completeze lucrările la propria casă. Considerăm că această familie merită un sprijin având în vedere că aşteaptă un nou prunc şi, mai mult, datorită faptului că locuinţa este deja construită, acoperită, restul lucrărilor privind doar finisajele interioare. Ne bucurăm că prin acest proiect ne întâlnim undeva, pe la mijloc, cu această familie, în sensul că, pe de o parte, venim noi cu un sprijin, pe de altă parte, vin ei cu efortul şi seriozitatea lor, astfel încât, la final, toată lumea va fi fericită: noi, pentru că reuşim, cu mila Domnului, să facem lucrarea Bisericii în lume, ei pentru că, prin sprijinul Arhiepiscopiei, vor avea o locuinţă nouă. Desigur, invităm, şi chiar ne-am bucura, să se implice oricine doreşte să ajute în mod concret şi sustenabil o familie aflată în dificultate“, a declarat Raluca Zota, asistent social al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Centrul Praesidio pentru femeile însărcinate aflate în dificultate este un proiect al Departamentului Pro Vita prin care sunt ajutate în mod concret, strategic şi planificat femeile sau familiile care se confruntă cu o sarcină neaşteptată, astfel încât avortul să fie evitat, viaţa copilului salvată şi situaţia familială sau personală să fie îmbunătăţită.
Departamentul Pro Vita reprezintă un segment de activitate al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor care funcţionează din anul 2011 şi are ca ţel salvarea, protejarea şi îmbunătăţirea vieţii. Proiectele principale se concentrează în jurul informării şi consilierii tinerilor, ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate, salvarea copiilor de la avort şi sprijinirea familiilor cu mulţi copii. Mai multe detalii despre cum puteţi sprijini acest caz puteţi găsi pe www. provitaiasi.ro, pe pagina de facebook Pro Vita Iaşi şi la Tel Verde: 0800.800.116, număr cu apelare gratuită, disponibil 24 din 24 de ore pentru femeile sau familiile care se confruntă cu o sarcină neaşteptată şi au nevoie de sprijin.