„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Corabia vieţii noastre trebuie să-L poarte într-însa pe Hristos“
Era în vara anului 1999, când, prin osârdia preotului Nicolae Talpalaru, în localitatea Baratca din judeţul Neamţ se punea piatra de temelie a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, de către Preasfinţitul Părinte Ioachim Mareş, Episcop al Huşilor. Un an mai târziu, în 2000, avea să înceapă zidirea locaşului de cult, iar în anul 2008 avea să fie numit primul paroh al filiei Baratca, în persoana preotului Andrei Savin. Ieri, 2 august 2015, micuţa comunitate din Baratca şi-a văzut împlinit visul cu ochii: îmbrăcată în alese straie de sărbătoare, Biserica parohială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
15 ani. Atât a durat până când mica comunitate din Baratca, îndrumaţi iniţial de preotul Nicolae Talpalaru, apoi de tânărul preot Andrei Savin, a reuşit să ridice Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, să o înfrumuseţeze şi să o doteze cu toate cele necesare. Ca o încununare a eforturilor comunităţii din Baratca, locaşul de cult a fost târnosit ieri de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, Sfânta Masă din altar fiind târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujirea liturgică. În continuarea slujbei de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea locaşului de cult. Răspunsurile la ambele slujbe - cea de sfinţire şi cea a Sfintei Liturghii - au fost date de corul preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamţ.
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat de ce este esenţială prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră: „Dacă vom lua aminte la noi înşine, vom observa, că fără deosebire, chiar dacă în modalităţi diverse, viaţa noastră este ca o călătorie pe mare; de la ţărmul naşterii la ţărmul morţii. Această distanţă pe care o parcurgem din copilărie până la anii bătrâneţii este un drum bătut de furtuni, de vânturi, de agitaţii, cu momente de cumpănă, dar şi cu numeroase lucruri bune şi frumoase. Marea însă încearcă adesea să lovească corabia vieţii, uneori pe drept, alteori pe nedrept. Ce putem face noi, oamenii, pentru ca, în cele din urmă, corabia vieţii să biruiască valurile şi vânturile şi să ajungem aşa cum se cuvine la anii bătrâneţii, privind în spate cu bucurie la tot ceea ce a fost şi pregătindu-ne cu tihnă de liman, adică de Împărăţia cerurilor? Răspunsul e unul singur: în toţi anii, corabia vieţii noastre trebuie să-L poarte într-însa pe Hristos. Valuri şi furtuni sunt şi în viaţa credincioşilor, însă, aceştia ştiu că, atunci când eşti cu Dumnezeu, nimic nu-ţi poate fi în cele din urmă împotrivă“.
Slujba de duminică a fost una importantă şi pentru enoriaşii Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Bozieni, Protopopiatul Săveni, tânărul diacon Gheorghiţă Anisiea fiind hirotonit preot pentru această comunitate.
La finalul slujbei arhiereşti, pr. protopop Valentin Tofan a dat citire hrisovului de sfinţire, după care pr. paroh Andrei Savin a rostit un scurt cuvânt, în care a mulţumit ctitorilor şi binefăcătorilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe pr. Andrei Savin iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit enoriaşilor din Baratca pentru implicarea şi dragostea de care au dat dovadă, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat la ridicarea şi pictarea locaşului de cult.
Din anul 2008, biserica parohială din Baratca a fost pictată pe interior, a fost dotată cu centrală termică, asigurată cu feronerie nouă, cu pardoseală din marmură, mobilier şi catapeteasmă . De asemenea, în anul 2015, în curtea bisericii s-a ridicat o frumoasă clopotniţă pe suport metalic şi s-a înlocuit gardul de scândură cu unul de fier. Toate cheltuielile pentru ridicarea şi împodobirea locaşului de cult s-au făcut din banii dăruiţi de credincioşi.