„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Corul „Byzantion“ a concertat în Estonia
În perioada 1-2 februarie, membrii Corului „Byzantion“ au susţinut două concerte de muzică psaltică cu titlul „Vocile Bizanţului“ în Estonia (Tallinn şi Pärnu), în cadrul Festivalului Mustonen Fest, organizat de Fundaţia „Eesti Kontsert“. După ce ediţiile anterioare au adus pe marile scene ale Estoniei coruri din Georgia, Epigt, Grecia sau Armenia, anul acesta a venit rândul României să fie prezentă în seria de evenimente, expunând tezaurul inegalabil al artei psaltice.
Momentul central l-a reprezentat concertul din Catedrala „Sfântul Nicolae“ (sec. XIV), un edificiu impunător, dar şi un martor al istoriei mult încercate de războaie a poporului estonian. Repertoriul abordat a inclus piese diverse şi reprezentative pentru diferite perioade şi stiluri, interpretate în limbile română, greacă şi slavonă. Astfel, imnul protocreştin din papirusul egiptean 1786 (Oxyrrynchos, sec. III), reprezentând primul document muzical creştin, Aliluia şi prochimenul Domnul a împărăţit, în stil paleoromaic (Grecia Magna, sec. VII - XIII), cântarea la Schimbarea la Faţă, în glasul varis, de Sfântul Ioan Cucuzel (sec. XIII - XIV), şi troparul la litie de Petru Berechet (înc. sec. XVIII) sunt doar câteva piese ce au purtat auditoriul pe drumul fascinant al psaltichiei. Nu au lipsit din repertoriu nici cântări precum stihiri la Întâmpinarea Domnului (2 februarie) sau „Legănuşul“ (Cântarea a IX-a a Canonului Întâmpinării).
Nota festivă şi de înaltă ţinută a evenimentului a fost asigurată de prezenţa la concert a doamnei Daniela Cămărăşan, Ambasadorul României în Republica Estonia, precum şi a delegaţiei oficiale a Mitropolitului Stephanos al Estoniei, alături de care Corul „Byzantion“ a participat în cadrul slujbei Întâmpinării Domnului.
Surpriza serii a constat în prezenţa în public a marelui compozitor estonian Arvo Pärt, un admirator al cântului ortodox şi o personalitate a cărei notorietate este puternic potenţată de modestie şi autenticitate.
Corul „Byzantion“ intenţionează reluarea concertului din Estonia şi în oraşul Iaşi, ca debut oficial al evenimentelor din 2017, ce marchează împlinirea a 20 de ani de activitate a formaţiei.