„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Corul „Laudamus”, premiat la Grodno - Republica Belarus
În perioada 20-25 februarie 2019, Corul „Laudamus” al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman a participat la Concursul de muzică pentru coruri „Kolozhski Blagovest 2019” la Grodno, în Republica Belarus. Elevii romaşcani, dirijaţi de profesorul Gheorghe Gozar, au fost implicaţi în competiţia rezervată şcolilor teologice, în urma căreia au obţinut locul al II-lea. S-au înscris 41 de coruri din Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Serbia, Belarus şi România, manifestarea fiind o veritabilă întâlnire cu excelenţa muzicală din spaţiul ortodox slav.
Coriştii romaşcani au performat în Catedrala „Sfântul Vasile” din Grodno, atât în concurs, cât şi în cadrul unui recital. În acelaşi timp, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie atât în catedrală, cât şi la Parohia „Sfânta Treime” din oraşul de pe Neman, s-au întâlnit împreună cu laureaţii concursului în cadrul unei cine solemne cu Arhiepiscopul Artemie de Grodno şi Volkovisk. Seminariştii au participat la o gală a laureaţilor de înaltă ţinută în impozanta clădire a Teatrului Dramatic. Totodată au vizitat obiective turistice de notorietate internaţională. Festivalul, prezidat de doamna Natalia Gaplicinic, a fost un excelent exerciţiu organizatoric, membrii corului romaşcan fiind primiţi cu o călduroasă ospitalitate şi apreciaţi nespus de către asistenţă.
„Cel mai mare privilegiu pentru tinerii teologi pe care îi formăm a fost acela de a cunoaşte o altă lume, cu specificităţi naţionale, dar şi cu nenumărate punţi de factură religioasă şi culturală ce ne leagă popoarele. Nivelul corurilor prezente a fost unul foarte ridicat, audiţia atâtor valori concentrate fiind în sine o ocazie unică pentru elevi de a-şi lărgi cu amploare cunoştinţele muzicale, dar şi viziunea asupra vieţii”, a menţionat profesorul Gheorghe Gozar, dirijorul corului romaşcan.
La rândul său, părintele Ionuţ Amărinii, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, şi-a exprimat bucuria pentru că a avut ocazia să întâlnească o lume ecleziastică aplecată spre excelenţă: „Am avut parte de un auditoriu format din oameni evlavioşi şi înzestraţi cultural deopotrivă, de o empatie specială din partea celorlalţi corişti participanţi, cu care am relaţionat depăşind limitele impuse de diferenţele lingvistice. Am întâlnit preoţi deosebit de instruiţi şi creştini ce participau cu toată fiinţa la Sfânta Liturghie, impresionant fiind numărul mare al celor ce se cuminecau. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pentru binecuvântare, părintelui profesor Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi pentru consultanţa ştiinţifică oferită cu atâta generozitate, precum şi sponsorilor ce au făcut posibilă această deplasare, al cărei buget nu putea fi susţinut doar prin mijloacele elevilor”.