„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Curs de pictură bizantină la Suceava
În perioada 23-28 iulie 2018 s-a desfăşurat, în Paraclisul „Sfântul Ioan Rusul” al Parohiei „Sfânta Înviere” din Suceava, a doua ediţie a cursului de pictură bizantină de icoane pe lemn, susţinut de pictorul teolog Daniel Neculae.
Modelul de icoană ales pentru a fi pictat la cursul din acest an din România a fost „Mandyllion”, Chipul Mântuitorului Iisus Hristos nefăcut de mână omenească. Aflată la baza iconografiei, Sfânta Mahramă a constituit un argument puternic pentru Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VII-lea de la Niceea, în favoarea cinstirii sfintelor icoane şi pentru combaterea iconoclaştilor, în anul 2018 împlinindu-se 1230 de ani de la victoria Ortodoxiei împotriva iconoclasmului.
Proveniţi atât din România, din diferite zone ale ţării (Bucureşti, Neamţ, Paşcani, Suceava), cât şi din străinătate (Canada), participanţii au fost îndrumaţi de iconograful Daniel Neculae cu răbdare, profesionalism şi prietenie, pas cu pas, prin frumuseţile culorii şi a simbolisticii teologice a icoanei. Parcurgând şi aprofundând etapele realizării unei icoane bizantine pe lemn, participanţii au realizat şi o călătorie spre ei înşişi, regăsind Chipul tainic al divinităţii sădit în fiecare dintre ei, licărul de veşnicie pe care icoana ne invită să-l simţim.
Iconograful român are o admirabilă experienţă, organizând workshopuri de pictură bizantină pe continentul american şi în diferite ţări europene (Franţa, Germania, Danemarca, România). Lucrările sale se pot vedea la Patriarhia Română, în biserici şi mănăstiri din România, precum şi în colecţii private din Europa şi din Statele Unite.