„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cursuri gratuite de dirijori la Protopopiatul Bacău
Sediul Protopopiatului Bacău a găzduit timp de două zile cursuri gratuite pentru dirijori. Acestea au fosts suţinute de Cezar Vârlan, dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“.
Pasionaţii muzicii corale din Bacău au participat la cursurile gratuite pentru dirijori desfăşurate la sediul Protopopiatului Bacău, sub coordonarea prof. Cezar Vârlan, dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“. Acestea s-au bucurat de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. „Preoţi, profesori, învăţători şi educatori din cuprinsul judeţului Bacău au participat, în perioada 11-12 noiembrie 2016, la cursurile de dirijorat desfăşurate, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la sediul Protopopiatului Bacău. Derulate în cadrul Programului Naţional «Cantus Mundi», acestea au fost coordonate de o echipă de profesionişti ai muzicii corale, sub bagheta lui Cezar Vârlan din Bucureşti“, a relatat Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Scopul acestui proiect este acela de a revigora mişcarea corală în România, în dorinţa de a forma dirijori de cor, pentru ca ei, la rândul lor, să înfiinţeze noi coruri, astfel încât mişcarea corală să fie bine prezentă. Prof. Cezar Vârlan s-a arătat încântat de prestanţa iubitorilor de cântare corală din Bacău, apreciind pasiunea şi energia de a se implica: „Mi-a plăcut foarte mult ceea ce s-a întâmplat la Bacău. Nu ne aşteptam să fie atât de bine pregătiţi, ne-a plăcut energia lor, dorinţa de a învăţa şi disponibilitatea lor. Am lucrat cu membrii Corului «Armonia» al Colegiului de Artă «George Apostu», dirijat de prof. Ionuţ Vâlcu, şi cu cei de la Corul «Laudamus» al Liceului Teologic «Episcop Melchisedec» din Roman, dirijat de profesorul Gheorghe Gozar. A fost ceva deosebit“. Acest inedit şi binevenit proiect cultural iniţiat de Ministerul Culturii şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“ are drept scop integrarea socială a copiilor prin activitatea de grup reprezentată de cântul coral. „Proiectul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani şi cadrelor didactice din sistemul de învăţământ românesc, ca grupuri ţintă, şi întregii comunităţi din care fac parte corurile membre, ca beneficiari“, a mai adăugat pr. Constantin Gherasim.