„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Cuvântul lui Dumnezeu să prindă în sufletele noastre rădăcini“
Ieri, în Duminica a XXI-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Acesta a fost însoţit de preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al Centrului eparhial de la Roman, şi de părinţi diaconi de la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva“ din Roman.
Un impresionant sobor de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Iaşilor a însoţit în rugăciune pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Liturghia ce a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ieri, 15 octombrie 2017. La slujbă s-au alăturat câteva mii de pelerini şi credincioşi aflaţi la Iaşi cu prilejul sărbătorilor închinate Sfintei Cuvioase Parascheva.
Ierarhul romaşcan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a amintit despre anul omagial 2017, care se va încheia peste câteva luni, timp în care s-au derulat multiple activităţi etalon care au pus în valoare zugravi de icoane şi opere de artă bisericească. Ierarhul a amintit despre preţuirea sfinţilor şi despre cinstirea lor cu acrivie, ca prieteni ai oamenilor şi mijlocitori pentru ei înaintea Tronului Ceresc. Cu privire la pericopa evanghelică, Părintele Arhiepiscop Ioachim a rostit meditaţia lirică a semănătorului, compusă de Înaltpreasfinţia Sa. Aceasta a fost însoţită de cuvinte explicative: „În duminica aceasta s-a citit Evanghelia luată de la Sfântul Evanghelist Luca, în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a prezentat un mesaj, un adevăr revelat într-o parabolă pe care în mod excepţional El o explică. Purtătorul cuvântului face cuvântul explicativ pentru istorioara aceasta denumită Pilda semănătorului. Iubiţii mei, de fiecare dată când ascultaţi sau citiţi în casele voastre, în locaşurile unde participaţi la slujbă un cuvânt al Evangheliei, în acele rânduri este întotdeauna un mesaj, un adevăr, este totdeauna un gând al lui Dumnezeu care se manifestă prin cuvânt. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să primiţi cuvântul, adică acea sămânţă roditoare, care trebuie să intre în sufletele noastre deschise şi receptive. Să ne ajute Dumnezeu fiecăruia, ca inima noastră să fie cernoziomul în care sămânţa cea bună să cadă, iar cuvântul lui Dumnezeu cel Viu să prindă în sufletele noastre rădăcini, să se dezvolte şi să aducă rod bogat. Acest rod îl prezentăm lui Dumnezeu ca ofrandă, pe care o primeşte, o binecuvântează, o înveşniceşte“.