„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
„Cuvântul pe care îl rostea Sfântul Ioan Gură de Aur ajungea la inima omului”
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” şi-a cinstit marţi, 13 noiembrie 2018, ocrotitorul. Sfânta Liturghie din Catedrala Episcopală din Huşi a fost oficiată de PS Părinte Episcop Ignatie.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) este prăznuită în fiecare an în mod deosebit la Huşi. Marele sfânt al Bisericii Ortodoxe este ocrotitorul Seminarului Teologic Ortodox din Huşi. Marţi, 13 noiembrie 2018, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în Catedrala Episcopală din Huşi. Alături de Preasfinţia Sa, din soborul slujitorilor au mai făcut parte şi părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, şi părintele Andrei Dragoş Zăgan, directorul seminarului.
În omilia rostită cu acest prilej, Episcopul Huşilor a vorbit despre arta predicării şi despre capacitatea Sfântului Ioan Gură de Aur de a fi mereu actual: „Darul predicării nu consta numai în faptul că mânuia foarte bine cuvântul. Cuvântul pe care îl rostea Sfântul Ioan Gură de Aur ajungea la inima omului. El reuşea să transfigureze întreaga existenţă a celui ce asculta. A fi un mare predicator nu presupune numai arta propriu-zisă a elocinţei, ci presupune şi această putere a cuvântului de a pătrunde inima omului în existenţa lui şi de a-l determina să se schimbe, de a-l convinge că învăţătura lui Hristos este ultima realitate la care se poate referi”. De asemenea, potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, Părintele Episcop Ignatie a făcut referire la credibilitatea şi puterea mesajului celui ce este îndrumător de suflete: „Noi avem nevoie de oameni de care să ţinem cont atunci când cerem un sfat. Nu mai reuşim să găsim punctul de referinţă al vieţii noastre pentru ca în funcţie de acel punct să ne ghidăm. Sunt foarte multe momente în viaţa noastră în care ne pierdem, nu mai reuşim să ne găsim echilibrul interior, rătăcim, şi este suficient să găseşti omul care să îţi spună calea pe care să ţi-o asumi. Sfântul Ioan Gură de Aur a reuşit pentru contemporanii săi să fie punctul de referinţă spiritual la care să alerge ori de câte ori se aflau într-un moment delicat al vieţii lor. Era foarte exigent cu tot ceea ce însemna compromisul pe plan moral. Nu făcea niciun fel de rabat de la valorile pe care Hristos ni le-a împărtăşit şi pe care noi le avem în Sfânta Liturghie”.
Totodată, Preasfinţitul Ignatie a arătat maniera în care trebuie să ne raportăm, potrivit învăţăturii Sfântului Ioan Gură de Aur, la cei ce sunt potrivnici valorilor creştine pe care le împărtăşim. După Sfânta Liturghie a urmat, în Sala Mare a Primăriei Huşi, un program cultural-artistic, susţinut de elevii seminarişti şi punctat cu mai multe documentare dedicate Anului Centenar şi contribuţiei Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi, a primit din partea Preasfinţiei Sale, în semn de mulţumire pentru sprijinul constant acordat şcolii teologice, un exemplar al Sfintei Scripturi.