„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Dar de Crăciun din partea Corului „Aletheia“
Corul „Aletheia“ din Iaşi, dirijat de Dorina Iuşcă, a susţinut miercuri, 7 decembrie 2016, un concert prilejuit de sărbătorile de iarnă. Evenimentul s-a intitulat „Fii vesel de Crăciun!“ şi s-a desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, în cadrul stagiunii 2016-2017 a Filarmonicii Moldova Iaşi.
A devenit o tradiţie ca în perioada sărbătorilor de iarnă, Corul „Aletheia“ din Iaşi să ofere în dar publicului un concert de colinde şi cântece de Crăciun. Cei 18 membri ai formaţiei corale, dirijaţi de Dorina Iuşcă, au urcat pe scena Aulii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, pentru a prezenta un repertoriu inedit. Evenimentul, moderat de Irina Păcurariu, s-a intitulat „Fii vesel de Crăciun!“ şi a făcut parte din stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii Moldova Iaşi. Aceasta deoarece din „Aletheia“ fac parte şi studenţi sau absolvenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, reuniţi într-un cerc studenţesc. „Am cântat în primă audiţie anumite piese ce aparţin compozitorilor ieşeni Viorel Munteanu, Tudor Chiriac şi Ciprian Ion“, a remarcat Dorina Iuşcă, care a apreciat susţinerea constantă din partea părintelui Constantin Andrei, parohul Bisericii Bărboi din Iaşi, şi conducerii Universităţii de Arte din Iaşi.
Împărtăşirea trăirilor cu publicul
Concertul Corului „Aletheia“ a creat „o impresie foarte frumoasă“ profesorului universitar doctor Viorel Munteanu, de la Universitatea de Arte din Iaşi, prezent în sală alături de ceilalţi compozitori amintiţi. „Am fost bucuros să-mi cânte «Rugăciunea», pe versuri de Mihai Eminescu. Nu am mai găsit în lirica lui Eminescu o astfel de rugăciune, astfel că am introdus-o în oratoriul «Chemări spre mântuire», care se va interpreta anul viitor la concertul Corului «Aletheia». I-am ascultat pe membrii corului atât la Biserica Bărboi, cât şi la universitate. Cred că oamenii se aleg singuri. Sunt convins că numitorul lor comun este credinţa în Dumnezeu. Faptul că duminică de duminică ei cântă în biserică şi apoi se manifestă pe scenă dovedeşte că membrii corului îşi doresc să împărtăşească trăirile lor cu publicul. Le doresc «sărbători fericite!» şi să revină pe scenă ca să ne încânte din nou“, a mărturisit prof. univ. dr. Viorel Munteanu. Soliştii concertului au fost Ana Maria Alexa, Antonia Cucerenco, Sandu Bantaş şi diac. Paul Iuşcă. La pian s-a aflat Ionela Butu, percuţia a aparţinut lui Mihai Tăbârcă, iar Dumitriana Condurache s-a ocupat de antrenament dicţie. Antonia Cucerenco: „Am fost foarte emoţionaţi şi cred că publicul a apreciat repertoriul nostru“. Sandu Bantaş a armonizat şi tradus în limba română piesa „Colind numărul 5“, de Béla Bartók: „Îmi pare bine că publicul a primit cu bucurie piesa «Colind numărul 5», de Béla Bartók. Ea a fost gândită într-un ritm internaţional, de jazz profund, în limba engleză, pentru ca mai apoi să adaug partea românească. La un moment dat, piesa s-a asemănat liniei melodice specifice Maramureşului, acolo unde Béla Bartók a fost în urmă cu mai bine de 100 de ani pentru a înregistra câţiva ţărani, valorificând folclorul românesc“. Corul „Aletheia“, a cărui valoare este cunoscută în ţară şi peste hotare, a ocupat prin talent, sensibilitate şi muncă susţinută un loc în inimile iubitorilor de muzică şi de frumos.