„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Darurile lui Dumnezeu sunt inepuizabile“
Duminică, 14 august 2016, în Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sărbătoarea a adunat un număr mare de credincioşi care au participat la slujba arhierească, mulţi dintre ei primind Sfânta Taină a Împărtăşaniei.
În cuvântul de învăţătură rostit după pericopa evanghelică, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a vorbit despre cât de important este pentru creştinii ortodocşi să conştientizeze că darurile lui Dumnezeu sunt inepuizabile, asemenea minunii înmulţirii pâinilor şi peştilor din Evanghelie: „Daţi-le voi să mănânce! - este cuvântul rostit de Domnul Hristos către apostolii Săi, văzând mulţimea înfometată. Iar Sfinţii Apostoli au hrănit cu puţine pâini 5.000 de bărbaţi, în afară de femei şi de copii - un lucru minunat, suprafiresc, pe care logica noastră obişnuită nu-l poate înţelege. Şi totuşi, acest lucru s-a întâmplat, căci ceea ce este cu neputinţă la oameni, spune Domnul Hristos, este cu putinţă la Dumnezeu. Aşa se face că mulţimile au primit pâinea şi apoi au plecat la casele lor. Ce este această pâine? Pâinea pe care Domnul Hristos a poruncit să fie dată mulţimilor prin Sfinţii Apostoli este Dumnezeu Însuşi, este Hristos Domnul în Duhul Sfânt, este Pâinea cea spre fiinţă şi Apa cea Vie, fără de care omul moare“.
În continuare, IPS Părinte Mitropolit a subliniat faptul că numai în Biserică găsim hrana de care sufletul nostru are nevoie pentru o viaţă autentică şi dobândirea Împărăţiei cerurilor: „Dacă atunci au fost doar cinci pâini care au hrănit mulţime de oameni, Pâinea cea cerească, Hristos Domnul, este inepuizabilă şi de două milenii încoace Dumnezeu nu încetează să spună Bisericii şi slujitorilor Săi să dea poporului să mănânce şi să-l adape din Apa cea Vie. Această pâine se înfăţişează în multe chipuri. În primul rând, Sfânta şi Dumnezeiasca Împărtăşanie, Trupul şi Sângele Domnului, Sfânta Euharistie dăruită poporului spre viaţa de veci. Avem apoi cuvântul Domnului din dumnezeiasca Scriptură, cuvântul Domnului din scrierile dumnezeieştilor Părinţi, cuvântul Domnului rostit de glasul conştiinţei, cuvântul Domnului pe care îl găsim în pacea rugăciunii, cuvântul Domnului pe care îl găsim în puterea smereniei, în apărarea credinţei. Cuvântul Domnului, hrană nemuritoare, după cum spun Sfinţii Părinţi, adică raţiunile dumnezeieşti din lucruri, sensul divin al vieţii, prezenţa lui Dumnezeu în virtute şi puterea Lui în suferinţă şi necazuri“.
Sărbătoarea a adunat un număr mare de credincioşi care au participat la slujba arhierească, mulţi dintre ei primind Sfânta Taină a Împărtăşaniei.