„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
„DAU“, proiectul prin care fetele de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ gătesc săptămânal pentru oamenii străzii
Proiectul „DAU“ este o iniţiativă a comunităţii de fete din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi, colegiu ce se caracterizează printr-o misiune „VIE“, ghidată de valori precum voluntariat, implicare şi experienţă. În cadrul acestui proiect, tinerele implicate cultivă credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de aproapele, dăruind câte un prânz cald în fiecare joi persoanelor nevoiaşe din Iaşi.
Iniţiativa noastră se îndreaptă către sufletele ce poartă poveri ale sărăciei şi ale singurătăţii, cu scopul de a le aduce câteva clipe de tihnă sufletească prin oferirea unei mese calde. Credem că un prânz cald şi o vorbă bună pot readuce speranţa oamenilor greu încercaţi de viaţă, care, pe lângă lucrurile de natură materială, au nevoie de atenţie şi preţuire. Scopul nostru este de a renunţa la elementul bănesc, încurajând dăruirea de alimente. Totodată, acţiunea noastră construieşte punţi între oameni, cheia fiind în mâinile celor milostivi, dornici de a ni se alătura şi de a întreţine focul solidarităţii.
Ziua de joi este precedată de seara care uneşte fetele în bucătăria Casei de oaspeţi „Sfântul Nicolae“, locul în care se concretizează cele 50 de porţii din alimentele donate în timpul săptămânii. Bucuria a fost şi mai mare în cea de-a doua săptămână a proiectului, când la propunerea părintelui consilier educaţional Hrisostom Rădăşanu, am dăruit încă 10 porţii pentru câteva familii nevoiaşe din satul Uricani. Datorită bunătăţii şi generozităţii oamenilor, ciorba şi desertul obişnuit sunt completate şi de un fel II.
Un proiect cu o dublă semnificaţie
Atmosfera friguroasă creează totodată şi contextul propice pentru a descoperi poveştile de viaţă ale beneficiarilor proiectului. În urma discuţiilor cu aceştia, fetele voluntare au reflectat şi asupra propriilor vieţi, realizând faptul că de multe ori anumite „probleme“ cotidiene sunt nesemnificative faţă de problemele cutremurătoare prin care unii semeni au trecut. Astfel, motto-ul proiectului - „O ciorbă caldă, o vorbă bună“ - îşi atinge scopul în fiecare săptămână. De exemplu, fetele au fost marcate de cazul domnului Mihai. Acesta locuieşte pe străzi din anul 2000. A lucrat în trecut la „Ţesătura“, dar, din anumite motive, a ajuns fără loc de muncă şi singur pe străzi. Ne-a mulţumit până la lacrimi pentru prânzul cald şi ne-a rugat să îl ajutăm cu o pereche de încălţăminte de iarnă, ceea ce nu a fost imposibil pentru membrii colegiului care s-au mobilizat, dăruind până seara două perechi de încălţăminte. Un alt caz impresionant care a atras atenţia voluntarelor a fost cel al doamnei Maria, o femeie alungată de proprii copii. Printre lacrimi şi sorbind cu înfometare ciorba caldă, ne-a mărturisit şi faptul că a fost înjunghiată în spate de un „boschetar“. Toate aceste mărturii le-au făcut pe tinerele voluntare să creadă şi mai mult în proiectul lor, dăruind, ajutând şi unind în continuare. Dacă doriţi şi dumneavoastră să fiţi părtaşi la bucuria lor, puteţi dona alimente pentru necesarul săptămânal publicat pe pagina oficială de facebook a Proiectului „DAU“, (www.facebook.com/proiectulDAU), iar pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la numărul 0755/086.394 - Corina-Georgiana Balaban, reprezentanta comunităţii de fete a Colegiului „Sfântul Nicolae“.
Proiectul „DAU“ a căpătat deja o dublă semnificaţie, atât pe plan spiritual, cât şi pe plan social: voluntarele colegiului îşi dezvoltă latura socio-umană concretizată prin împreuna-lucrare, determinându-le să dea ce au mai bun pentru ajutorarea semenilor aflaţi în nevoie. (Ionela Abunei, Corina-Georgiana Balaban, Cosmina Elena Irina)