„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Deschiderea anului academic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi
Ieri, 30 septembrie 2015, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a organizat în Aula Magna „Mihai Eminescu“ ceremonia de deschidere a anului universitar 2015-2016. La eveniment au fost prezente mai multe personalităţi din mediul academic şi din administraţia locală din Iaşi, cât şi din Chişinău. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost reprezentat la deschiderea anului universitar de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Manifestarea a debutat cu intonarea imnului studenţesc „Gaudeamus igitur“, după care a fost prezentat cuvântul de salut din partea Universităţii „Al. I. Cuza“ de către prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector pentru programe de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Printre elementele care definesc imaginea şi valoarea Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob a amintit şi de faptul că instituţia de învăţământ superior a fost prima care a avut elemente simbolice bine definite, faptul că are o editură de prestigiu, precum şi o activitate intensă de relaţii internaţionale, datorită căreia mai bine de 7.000 de studenţi au vizitat o universitate europeană în ultimii 5 ani. „Universitatea câştigă foarte mult prin spiritul oraşului şi prin faptul că Iaşul este un oraş deosebit. Are toate avantajele unui oraş mare fără să aibă dezavantajele unui oraş mare, are toate avantajele unui oraş mic fără să aibă dezavantajele unui oraş mic. Boboci, să fiţi mândri că sunteţi studenţi la Cuza, să nu plecaţi înainte de a cunoaşte oraşul“, a spus la final prof. univ. dr. Gheorghe Iacob.
Între alocuţiunile susţinute a fost prezentat şi mesajul transmis de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Acest mesaj a fost citit de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Şansa de a-L vesti pe Mântuitorul Iisus Hristos în mijlocul frăţiilor voastre este, dincolo de toate, şansa fiecăruia dintre noi de a afla de acest Fiul al iubirii Tatălui, pentru a ne putea bucura de lumina care nu trece niciodată. Practic, acest dialog al spiritualităţii creştine cu ştiinţele în cadrul universitar afirmă dimensiunea specială, specifică Iaşului, ca loc de întâlnire a materiei cu harul, a libertăţii Duhului cu rânduiala legilor creaţiei, în ultimă instanţă întâlnirea dintre Persoana Divină şi cea umană. Vă sunt recunoscător pentru această lucrare încă posibilă în sânul universităţii ieşene. Rog pe Dumnezeu să vă dăruiască nu numai un an universitar încununat de succes, ci mai ales un an în care să simţiţi mai cu putere această chemare spre suişul lăuntric, spre creştere duhovnicească implicită, nu în ultimul rând spre o lucrare care să influenţeze frumos şi durabil drumul fiecăruia dintre noi spre Împărăţia lui Dumnezeu“, s-a arătat în mesajul transmis de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Cursul inaugural al anului universitar, intitulat „Privind în trecut pentru viitor: provocări ale Bioarheologiei moleculare“, a fost susţinut de conf. Luminiţa Bejenaru de la Facultatea de Biologie. La final, au fost oferite premii pentru 33 de studenţi cu rezultate academice deosebite, precum şi pentru 5 proiecte de succes ale asociaţiilor studenţeşti din anul academic trecut.
Anul acesta, îşi încep studenţia la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi 6.040 de boboci. Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în debutul evenimentului „Bun venit la UAIC“, dedicat orientări, informării şi inserţiei studenţilor din anul I, ce se desfăşoară în perioada 30 septembrie - 2 octombrie.