„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Dialogurile studenţeşti“, prilej de cunoaştere şi de reflecţie
Marţi, 19 ianuarie 2016, s-a derulat cea de-a doua întâlnire a „Dialogurilor studenţeşti“, organizate de ATOR şi ASCOR Iaşi la Paraclisul studenţesc „Sfânta Cuvioasă Parascheva“.
Prima întâlnire din acest an a avut ca temă „Rolul culturii în viaţa creştinului“. Părintele invitat, protos. Nicodim Petre, a subliniat că în spaţiul românesc „cultul“ şi „cultura“ sunt două noţiuni şi realităţi care s-au susţinut şi s-au dezvoltat una pe cealaltă. Cultura este o binecuvântare atunci când este folosită pentru a-L cunoaşte şi a-L slăvi pe Dumnezeu. Adevărata cultură este „doxologie“, este slavă adusă lui Dumnezeu. Cultura generală oferă un confort sufletesc, dă posibilitatea posesorului ei să se adapteze uşor şi repede în societăţi noi. Omul cultivat intră cu uşurinţă în dialog. Cultura nu presupune totuşi, în mod necesar, şi o viaţă morală. Nu trebuie să fim surprinşi atunci când vom întâlni impostori foarte elevaţi din punct de vedere cultural. Cultura poate fi o armă cu două tăişuri. De asemenea, trebuie amintit că o cultură fără Dumnezeu este o formă de idolatrie. În situaţiile limită de viaţă, cultura devine neputincioasă. Avem nevoie de o instanţă superioară ei, avem nevoie de Dumnezeu, pentru a depăşi încercările mari ale vieţii.
„Viaţa - sesiunea cu examene neprogramate“
Cea de-a doua întâlnire, organizată marţi, 19 ianuarie, a propus spre meditaţie tema „Viaţa - sesiunea cu examene neprogramate“, şi l-a avut ca invitat pe părintele Cătălin Puiu, preot capelan la Spitalul „Providenţa“.
Ideea prin care părintele şi-a început cuvântul a fost aceea că fiecare poate dezvolta teorii despre viaţă, dar nimeni nu o poate face în mod autentic decât vorbind despre propria viaţă, despre propria persoană. În viaţă ne confruntăm cu necazuri pe care, cel mai adesea, oamenii le privesc ca pedepse primite de la Dumnezeu. Părintele a simţit nevoia să facă distincţia dintre voia lui Dumnezeu şi îngăduinţa Lui, afirmând că voia Lui nu este aceea de a-i pedepsi pe oameni, ci de a le respecta libertatea. Lucrurile bune ori rele care ni se întâmplă vin ca un rezultat al propriilor fapte. În plus, omul înţelept valorifică orice încercare pentru a merge înainte şi pentru a învăţa. Întristările din viaţa noastră pot constitui prilej de aprofundare şi de reflecţie.
Asemănând viaţa noastră cu o călătorie pe apă, părintele a subliniat importanţa persoanelor pe care le luăm cu noi, cât şi a „bagajului“ de care ne putem folosi pentru a ajunge la destinaţie. Uitând adesea care este ţinta călătoriei, oamenii îşi „aglomerează“ barca cu lucruri inutile şi nefolositoare, fiind în pericol de a se scufunda.
În „pelerinajul“ nostru pe „marea vieţii“, este esenţial să nu uităm busola, merindele, să avem un echipaj care are aceeaşi ţintă. Astfel, dacă nu „pierde din ochi“ Răsăritul, omul, deşi fragil şi vulnerabil, poate depăşi diversele provocări ce se interpun în drumul spre ţintă.
Seara a continuat cu dialoguri libere de cunoaştere, în cadrul cărora fiecare dintre cei prezenţi a împărtăşit un gând, o emoţie sau un crâmpei de viaţă. Deşi suntem în sesiune, am petrecut împreună două ore frumoase, încercând să înlocuim grija de examene cu grija de Dumnezeu.
Următoarea întâlnire studenţească va avea loc tot la Metocul Maicilor, marţi, 26 ianuarie, propunându-ne spre meditare tema „Milostenia - vindecare prin dăruire“. Invitatul nostru va fi părintele Mihai Prodan, inspector în cadrul Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor. (Răzvan Teletin, ASCOR Iaşi)