„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Doi arhierei ai Bisericilor Cretei şi Antiohiei au slujit în cetatea Iaşilor
Duminica a XVIII-a după Rusalii a reprezentat pentru credincioşii ieşeni prezenţi la sfintele slujbe un prilej de mare bucurie duhovnicească şi binecuvântare: doi ierarhi străini au săvârşit Sfânta Liturghie în două sfinte locaşuri din municipiul Iaşi. Ieri, 22 septembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Amfilohie, Mitropolit de Kissamos şi Selino, a slujit la Parohia „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iaşi, iar Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, a săvârşit sfintele slujbe la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Credincioşii din Iaşi prezenţi la slujbele duminicale au primit ieri, 22 septembrie 2019, binecuvântarea arhierească a doi ierarhi străini ai Bisericii Ortodoxe. La Parohia „Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” din centrul municipiului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Amfilohie, Mitropolit de Kissamos şi Selino. Cu prilejul vizitei în cetatea Iaşilor, Părintele Mitropolit Amfilohie va participa astăzi, 23 septembrie 2019, la prezentarea tezei de doctorat a părintelui arhimandrit Chrysanthos Antonios Tsachakis, ce va avea loc, începând cu ora 12:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi - Sala „Profesori”. Alături de cei doi clerici străini, au mai slujit părintele arhimandrit Nathanael Neacşu şi părintele paroh Viorel Sava, ambii profesori la facultatea de teologie ieşeană.
La final, Mitropolitul de Kisamos şi Selino a adresat celor prezenţi un cuvânt de mulţumire şi de învăţătură: „Astăzi, în ziua Domnului, am săvârşit Sfânta Liturghie, şi cu ajutorul lui Dumnezeu ne aflăm împreună în acest sfânt locaş, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan. Mulţumim părintelui Viorel Sala şi părinţilor slujitori pentru invitaţia de a participa la această sfântă slujbă, în acest sfânt locaş pe care ni-l amintim de la sfinţirea acestuia în anul 2014. Duminica, aşa cum ne spune cuvântul, în limba greacă şi în limba română - Dominus, Kyrie, este ziua în care suntem chemaţi, ca prin rugăciune şi prin participarea la Sfânta Liturghie, să luăm parte la taina unităţii şi comuniunii cu Domnul nostru, iar ceea ce săvârşim noi la fiecare sfântă sărbătoare şi la fiecare sfântă slujbă nu este altceva decât participarea la această taină a unirii cu Dumnezeu şi a unirii noastre în taina Bisericii, pentru că ceea ce săvârşim noi este o taină a Bisericii întregi, a tuturor din toate părţile, a tuturor mădularelor ei”.
„Dacă ne vom uita la ei, vom vedea o formă de mucenicie”
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind săvârşită de PS Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, reprezentantul Patriarhiei Antiohiei la Bucureşti şi Episcopul comunităţii creştin-ortodoxe arabe din România. Ieri, ierarhul a poposit la Iaşi cu un grup de 40 de sirieni pelerini de la Centrul de Studii Ecumenice „Iordania” (ESC) din Latakia - Siria, aceştia participând la pelerinajul „România - Grădina Maicii Domnului” şi vizitând obiectivele religioase din ţară. Alături de Episcopul de Erzurum au mai slujit părintele Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, părintele Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, dar şi părinţii ostenitori ai Catedralei Mitropolitane şi ai Centrului eparhial. „Ne-am bucurat foarte mult să ne rugăm împreună cu fraţii noştri sirieni. Dacă ne vom uita la ei, vom vedea persoane obişnuite, dar sub aparenţele acestea se arată o formă de mucenicie, o formă de mărturisire pe care noi, românii creştini, nu prea suntem conştienţi, pentru că este foarte greu să fii creştin în Damasc, în Alep, în Latakia, de acolo de unde vin aceşti iubitori de Hristos, care timp de 2000 de ani s-au încăpăţânat să-L iubească pe Domnul aşa cum noi, poate, nu ştim dacă am fi făcut-o”, a adugat spre final părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq a rostit în faţa credincioşilor prezenţi un cuvânt de recunoştinţă: „Mulţumim lui Dumnezeu, Care ne-a binecuvântat ca să fim prezenţi în mijlocul dumneavoastră, şi mulţumim Părintelui Mitropolit Teofan, care ne-a dăruit binecuvântarea să slujim în această catedrală sfântă, în jurul Sfintei Cuvioase Parascheva, mama noastră. […] Aici nu suntem musafiri, suntem în cea de-a doua casă, în cea de-a doua Biserică a noastră, în a doua patrie a noastră, noi suntem fraţi în Mântuitorul Iisus Hristos”.
La final, Părintele Episcop Qais a dăruit slujitorilor Catedralei Mitropolitane o cutie cu smirnă şi un album cu icoane vechi din Latakia. Pelerinii sirieni prezenţi la Sfânta Liturghie îşi vor continua zilele acestea pelerinajul prin România.