„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Domnul Hristos nu doreşte să rămână cu forţa în viaţa noastră”
Credincioşii din Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Dimitrie Cantemir, comuna Avrămeni, Protopopiatul Săveni, au găzduit duminica trecută cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea bisericii parohiale. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei chiriarhului locului - Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan -, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor. Au contribuit la crearea atmosferei de maximă sărbătoare şi cele câteva sute de credincioşi prezenţi, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului locaş sfinţit, precum şi primirea de către părintele paroh Ioan Manoliu a distincţiei „Crucea Moldavă”.
Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Dimitrie Cantemir, comuna Avrămeni, jud. Botoşani, a îmbrăcat duminică, 21 octombrie 2018, haină de sărbătoare, cu prilejul sfinţirii bisericii. Slujba de sfinţire şi Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Referitor la textul evanghelic al „Vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor”, ierarhul a vorbit în cuvântul de învăţătură despre „o lume fără Dumnezeu în care vine Dumnezeu”. „Vedeţi, în noi înşine şi în lume, câtă necredinţă este, câtă fărădelege; foarte mult desfrâu, foarte multe avorturi; puţini sunt oamenii care merg duminică de duminică la Biserică; nu toată lumea posteşte, nu toată lumea se închină, foarte multă rătăcire, uneori şi în cele ale credinţei. Putem spune că lumea noastră este împărţită în două: o lume cu Dumnezeu şi o lume fără de Dumnezeu. Bine e să recunoaştem acest lucru. (...) Dacă Dumnezeu vine în viaţa noastră, într-o formă sau alta, de foarte multe ori noi Îl alungăm precum l-au rugat să plece locuitorii din ţinutul despre care este vorba în Evanghelie. (...) Şi Domnul Hristos pleacă. Pentru că El nu doreşte să rămână cu forţa în viaţa noastră. (...) Omul când înjură, când fură, Doamne-fereşte când ucide, când mărturiseşte strâmb la tribunal, când îşi bate joc de cel sărac sau de cel mai plăpând, omul acela îl alungă pe Dumnezeu din viaţa lui”, a atras atenţia Părintele Mitropolit.
La final, au fost acordate mai multe distincţii de vrednicie. Părintele Ioan Manoliu, în semn de apreciere pentru efortul de a construi noua biserică, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan „Crucea Moldavă”. Tot distincţia „Crucea Moldavă” au primit şi Calistru Constantin şi Prisacariu Petru. Distincţii de vrednicie au primit Păduraru Maria (in memoriam), Marcan Dionisie şi Baciu Alexandru.
Deşi creştini ortodocşi în totalitate, locuitorii satului Dimitrie Cantemir, comuna Avrămeni, nu au avut locaş de cult, deplasându-se pentru slujbele religioase la biserica din satele Zoiţani sau Timuş. Din anul 1998 s-a început construcţia locaşului de biserică, cu hramul „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” - în amintirea fiicei părintelui, Ana -, de către preotul Ioan Manoliu, ajutat de epitropul Prisacariu Petru şi Calistru Constantin, cu ziduri din cărămidă de la construcţii demolate anterior.
Sfinţire de casă parohială în Parohia Sfinţii Mucenici Adrian şi Natalia” - Mănăstireni
Momente pline de emoţie şi bucurie au avut loc duminică şi în Parohia „Sfinţii Mucenici Adrian şi Natalia” - Mănăstireni, comuna Unţeni, Protopopiatul Săveni, unde, în după-amiaza zilei, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit noua casă parohială a comunităţii.
Momentul a însemnat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Eugen Adrian Dutcă, autorităţile locale şi enoriaşi.
După slujba de sfinţire, pr. Constantin Macuc, protopop al Protoieriei Săveni, a rostit un cuvânt de mulţumire adresat Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, după care a urmat cuvântul părintelui paroh Eugen Adrian Dutcă: „Satul pe care îl păstoresc este unul mic - 130 de familii, dintre care 50 de văduvi. Cu ajutorul Primăriei şi al unor oameni cu suflet mare, al enoriaşilor, am clădit piatră cu piatră această casă parohială în decursul mai multor ani. Efortul a fost unul mare; nu am avut sponsori mari, însă cu ajutorul Bunului Dumnezeu ne-am văzut visul împlinit, acela de a avea o casă parohială adecvată”.
La final, cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Teofan: „Casa parohială este o prelungire a bisericii parohiale. Biserica, împreună cu casa parohială şi cu tot ce se mai află în jurul ei, constituie proprietatea parohiei, căci noi, fiecare în parte, suntem trecători. Dacă fiecare părinte îşi lasă locuinţa, după trecerea la cele veşnice, moştenire copiilor, biserica şi casa parohială rămân întotdeauna moştenirea parohiei, cu nădejdea că preoţii vor alege să locuiască în mijlocul satelor şi a comunităţilor pe care le păstoresc; chiar dacă uneori este foarte greu acest lucru, pentru comunitate prezenţa preotului este extrem de folositoare”, le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor din Mănăstireni.
Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei parohiale, părintele Eugen Adrian Dutcă a fost hirotesit întru iconom. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea casei, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie. Printre cei care au primit distincţii s-au numărat şi Constantin Paladi, primarul comunei Unţeni, presbitera Elena Dutcă, Cristian Fedorovici, Constantin Baltaru, Viorel Grigoriu, Florea Furtună, Ioan Buleandra, Viorica Ghiţun, Lulu Axanie, Mihail Apreutesei.