„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Două biserici din Moldova au primit veşmântul sfinţirii
Biserica din Parohia Goioasa, Protopopiatul Moineşti, a fost sfinţită duminică, 24 iulie 2016, de IPS Arhiepiscop Ioachim şi de PS Episcop Andrei. În aceeaşi zi, biserica Parohiei Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamţ, a fost resfinţită de PS Calinic Botoşăneanul.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit duminică, 24 iulie 2016, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Parohia Goioasa-Agăş, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. Cu acest prilej, locaşul de închinăciune a primit al doilea hram - Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. „În prezenţa a numeroşi credincioşi, îmbrăcaţi în costume populare, ca semn al dragostei şi cinstirii tradiţiilor româneşti, şi a reprezentanţilor autorităţilor locale, după sfinţirea bisericii şi Sfânta Liturghie, ierarhul străvechii eparhii moldave a accentuat faptul că însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, impresionat de lucrarea săvârşită în Parohia Goioasa de preotul paroh Viorel Anăstăsoaie şi credincioşii acestei comunităţi, a transmis un mesaj de binecuvântare şi felicitare pe care l-a citit PS Episcop Andrei“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Distincţii pentru preotul paroh Viorel Anăstăsoaie
De asemenea, pentru vrednicia sa şi lucrarea pastoral-misionară desfăşurată în parohie, preotul paroh Viorel Anăstăsoaie a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim distincţia de iconom stavrofor. PS Episcop Andrei a oferit parohului de la Goioasa distincţia „Crucea Munţilor“. „Nădăjduim că această cinstire va fi temei pentru părintele paroh Viorel Anăstăsoaie să lucreze mai departe cu toată râvna pentru Biserica noastră strămoşească“, a menţionat Episcopul Covasnei şi Harghitei. La rândul său, părintele paroh a mulţumit celor care i-au fost alături şi l-au susţinut în activitatea desfăşurată în parohie, amintind de demersul făcut în urmă cu 90 de ani de creştinii acestor meleaguri care au dorit să pună temelie pentru o „scară către cer“ în această localitate. Locul pe care s-a ridicat biserica din Goioasa a fost sfinţit pe 5 mai 1991 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca. Lucrările au durat până în anul 2004. A urmat pictarea şi înzestrarea sfântului locaş cu cele de trebuinţă oficierii sfintelor slujbe. „Pereţii bisericii sunt construiţi din cărămidă cu miez de beton în interior, stil moldovenesc, cu două turle, una deasupra pridvorului, unde este montat şi noul clopot, iar alta pe naos, fiind acoperită cu tablă zincată. Mobilierul interior este confecţionat din lemn de stejar de către meşteri locali“, a explicat părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti.
Resfinţirea bisericii din Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamţ
Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 24 iulie 2016, Biserica „Sfântul Procopie“ - Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ. După cum ne-a relatat pr. paroh Constantin Iustin Rotariu, locaşul de închinăciune a fost dotat cu uşi şi strane noi sculptate, acoperişul a fost refăcut, în acelaşi timp fiind realizate o serie de lucrări la exterior. Biserica a fost dotată cu obiectele de cult necesare şi s-a achiziţionat o centrală termică. Pentru osteneala depusă, pr. paroh Constantin Iustin Rotariu a primit din partea Centrului eparhial Iaşi distincţia de iconom stavrofor, iar persoanelor care au sprijinit la consolidarea şi înfrumuseţarea locaşului li s-au oferit distincţii de vrednicie. „Am trăit cu toţii un eveniment unic, deosebit în viaţa parohiei noastre, fiind o încununare a lucrării misionare şi administrative depuse în cei zece ani de păstorire“, a mărturisit pr. paroh Constantin Iustin Rotariu, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat resfinţirea locaşului de închinăciune.