„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Două decenii de la reînfiinţarea Mănăstirii Galata din Iaşi
IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a oficiat ieri, 9 iunie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Galata din Iaşi, cu prilejul hramului şi împlinirii a două decenii de la reînfiinţarea aşezării monahale. La această sărbătoare frumoasă au participat numeroşi credincioşi de toate vârstele, ce au dorit să fie alături de obştea monahală.
Mănăstirea Galata din Iaşi a împlinit ieri, 9 iunie 2016, cu prilejul hramului, 20 de ani de la reînfiinţare. Miercuri seară, slujba Privegherii a fost săvârşită de arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, părintele Nichifor Horia a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Domnului. „La Învierea Domnului nu au existat martori. Învierea a fost propovăduită şi înţeleasă de Sfinţii Apostoli, care L-au văzut pe Hristos înviat. Dacă la Înviere niciun om nu a fost martorul acestui eveniment, la Înălţare, apostolii au fost martori şi ne-au lăsat mărturia lor de bucurie. Ultimul gest pe care L-a făcut Hristos când s-a înălţat la cer a fost de binecuvântare“, a amintit arhimandritul Nichifor Horia. Cei prezenţi au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei. Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat bucuria pentru că se află la hramul Mănăstirii Galata, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Am ajuns la Mănăstirea Galata la rugămintea stavroforei Valentina Ţugui şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan. Vă dorim pace şi multă bucurie!“, s-a exprimat IPS Părinte Petru.
Bucurie duhovnicească în ziua hramului
În ziua hramului, la orele dimineţii, credincioşii au venit din nou la Mănăstirea Galata pentru a fi părtaşi la slujbele închinate hramului. După slujba Acatistului, soborul slujitorilor, maicile din aşezarea monahală şi pelerinii l-au întâmpinat pe IPS Petru. Ierarhul a intrat în biserica Înălţării Domnului de la Galata, unde a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de cursanţii Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală - Secţia muzică bizantină a Universităţii „George Enescu“ din Iaşi, care au slăvit pe Dumnezeu prin cântarea psaltică şi au încântat inimile celor prezenţi. La slujba de hram au participat stareţe şi monahii din mai multe aşezări monahale moldave, iar din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi stareţi şi parohi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. La momentul împărtăşirii, oamenii s-au apropiat cu evlavie de Sfântul Potir, după ce s-au pregătit prin Taina Sfintei Spovedanii. În predica de la finalul slujbei, Mitropolitul Basarabiei a remarcat că este important ca omul să nu se depărteze de Mântuitorul Hristos, pentru că Fiul lui Dumnezeu a pătimit pentru mântuirea noastră. În acelaşi timp, ierarhul a mulţumit maicii stareţe Valentina pentru invitaţia adresată de a participa la hramul Mănăstirii Galata din Iaşi. Arhimandritul Nichifor Horia şi-a exprimat gândul de recunoştinţă faţă de IPS Părinte Mitropolit Petru pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi faţă de IPS Părinte Mitropolit Teofan, care „binecuvântează obştea Mănăstirii Galata, spre păstrarea bucuriei praznicului Înălţării Domnului în fiecare zi a anului“. „Cu gândul de bucurie şi de mulţumire să mergem la casele noastre. Să împărtăşim acest gând celor dragi pentru a se împlini în noi voia Tatălui Ceresc şi voia Mântuitorului Hristos, iar lucrarea Duhului Sfânt să se desăvârşească în toate zilele vieţii noastre“, a spus exarhul mănăstirilor din Eparhia Iaşilor.
Mănăstirea Galata, ctitoria lui Petru Şchiopu
Cele două decenii de la reînfiinţarea Mănăstirii Galata au însemnat o rememorare a tuturor momentelor frumoase, dar şi a greutăţilor ce au fost depăşite prin multă rugăciune. Aşezarea monahală şi-a reluat timid viaţa duhovnicească în anul 1996, în locaşul de închinare slujind atât Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cât şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. De asemenea, ierarhi din ţară şi străinătate au păşit pragul acesteia, fiind impresionaţi de istoria locaşului de închinare. Prin râvna şi osteneala maicilor din mănăstire, dar şi prin cea a celor care au vieţuit aici, Galata este în prezent un loc de tihnă şi de regăsire interioară. Biserica Mănăstirii Galata din Iaşi a fost construită în a doua domnie a lui Petru Şchiopu, în anul 1582, după lupta de la Bogdăneşti, şi a fost sfinţită în anul 1584. Aşezământul monastic a fost reînfiinţat în anul 1990 de PF Daniel. Abia şase ani mai târziu, câteva monahii au fost rânduite la Galata pentru a relua rânduiala monahicească.