„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Două protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor în conferinţă comună la Durău
O nouă serie a conferinţelor preoţeşti cu tema „Parohia - adunare euharistică şi spital duhovnicesc“ a fost organizată în perioada 1-3 iunie 2015 la Centrul cultural pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ din Durău.
Conferinţa a debutat luni, 1 iunie 2015, cu primirea celor peste 100 de familii de preoţi din protopopiatele Piatra Neamţ şi Iaşi 1 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.
În dimineaţa zilei de marţi, 2 iunie 2015, în biserica Mănăstirii Durău, chiriarhul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtăşit cu Sfintele Taine majoritatea participanţilor la conferinţă. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamţ, dirijat de doamna preoteasă Alexandra Costin.
Dezbateri privind societatea în care trăim
După cuvântul de deschidere al Înaltpreasfinţitului Teofan, au urmat prezentarea pr. prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu şi discuţii în plen pe baza temei centrale a conferinţei. Părintele profesor a prezentat mai multe aspecte care s-au dovedit a fi o lecţie de teologie biblică, aspecte referitoare la cateheză şi o diagnoză a societăţii în care trăim: „Cred că tema propusă pentru această întâlnire este fundamentală şi că răspunde la situaţia pe care o trăim astăzi. Biserica are chemarea de a cuprinde lumea întreagă şi acest fapt e valabil şi la nivelul comunităţilor noastre. Când vorbim de adunarea euharistică este foarte important ca oamenii să ajungă la Masa Domnului. Finalitatea Liturghiei este împărtăşirea credincioşilor. Când Domnul ne cheamă - pentru că în Liturghie Domnul vorbeşte - El ne cheamă ca la Cina de Taină, El se face gazda noastră şi ne spune «Luaţi, mâncaţi». Este foarte clar că trebuie să promovăm această evlavie euharistică, să transformăm comunitatea noastră în comunitate euharistică. Nu e uşor, dar vom vedea roadele. Sigur, aceasta cere dedicare din partea preotului“.
Ultima sesiune a zilei a cuprins activităţi diferite pentru preoţi şi preotese. Părinţii au participat la ateliere pe teme de lucru moderate de organizatori şi finalizate cu prezentarea concluziilor şi clarificări, iar doamnele preotese au luat parte la o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, ambele activităţi având ca motto „Parohia - comuniune euharistică“.
Îndemn de suflet din partea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan
În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit câteva sfaturi participanţilor: „Adresez acest cuvânt doamnelor preotese pe care le îndemn să se implice în modul cel mai concret în viaţa parohiei prin îngrijirea bunei organizări a bibliotecii şi actualizarea site-ului parohial, prin proiecţii de film ori organizarea de expoziţii, prin ajutorarea familiilor cu mulţi copii. Apoi mă refer la întreaga familie, părinte şi doamnă preoteasă, să vă rugaţi mai mult alături de pruncii dumneavoastră ori de câte ori există posibilitatea şi timpul de a fi împreună la momentele de rugăciune de peste zi. Vă recomand să citiţi una dintre cărţile pe care le-am pus la dispoziţia dumneavoastră, pentru ca informaţia să vă îmbogăţească şi să adauge ceva la tihna duhovnicească de care aveţi nevoie. Iar ca noutate, vă rog să puneţi în sufletul dumneavoastră, săptămânal, un act de tămăduire: o rugăciune pentru un frate în suferinţă sau chiar un moment distinct de rugăciune în programul parohiei, o vizită la un enoriaş bolnav, o faptă de milostenie pentru un caz deosebit! Fiţi alături de o familie care trece prin momente dificile, aşadar faceţi fapte care să genereze prezenţa dumneavoastră concretă în procesul de vindecare, de binecuvântare a credincioşilor păstoriţi!“
Sfânta Liturghie de ieri, 3 iunie 2015, a precedat sesiunea a patra de discuţii cu tema „Preotul şi lucrarea sa terapeutică“, care a urmat formatul propus, cu ateliere pe grupe separate de lucru şi discuţii în plen, iar sesiunea a cincea, „Preotul şi preoteasa - împreună slujitori în parohie“, i-a reunit în grupe comune preoţi-preotese, pentru identificarea celor mai bune metode misionare pe care familia preotului este necesar să le aibă în vedere.
La final, părintele consilier Iulian Negru a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea conferinţei: „Echipa Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat această întâlnire pornind de la premisa intercunoaşterii şi a împărtăşirii experienţelor. Tema noastră aduce în prim- plan slujirea preotului şi a preotesei în parohie. Atât actul de pastoraţie al preotului, cât şi rolul, valoarea şi misiunea preotesei oferă perspectivele unei creşteri duhovniceşti fireşti într-un context social şi comunitar provocator. Din aceste motive ţin să mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, părintelui profesor Vasile Mihoc, tuturor colegilor moderatori, colaboratorilor de la Centrul eparhial şi din Mănăstirea Durău, voluntarilor care s-au ocupat de logistică şi de copiii noştri pe parcursul şederii noastre aici, maicilor care au pregătit cele necesare şi bineînţeles dumneavoastră, dragi părinţi şi distinse doamne preotese, pentru interesul manifestat în dialogul nostru care îşi arată roadele acum, în prezentările urmărite, şi le pregăteşte pe cele viitoare, în fiecare dintre parohiile pe care le reprezentaţi.“