„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Drapelul de luptă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ a fost decorat
Punctul culminant al manifestărilor ocazionate de sărbătorirea a 140 de ani de existenţă a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ a avut loc ieri pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din municipiul Iaşi. În cadrul unei ceremonii militare şi religioase, Drapelul de luptă al marii unităţi a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace.
La Iaşi a avut loc ieri ceremonia de decorare a Drapelului Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“. Cu acest prilej a fost oficiată şi slujba de sfinţire a drapelului de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ierarhul a rostit şi un scurt cuvânt în care a vorbit despre importanţa şi semnificaţiile drapelului unei ţări sau al unei unităţi militare: „Drapelul îţi aminteşte de ţara în care locuieşti, de cei care o păzesc, de cei care au făcut parte din ea, de eroii care s-au jertfit şi au căzut pe câmpurile de luptă. Drapelul îţi aminteşte de această triadă binecuvântată: demnitate, libertate şi credinţă. Să ne dăruiască Dumnezeu credinţă puternică, ataşament faţă de valorile neamului şi iubire faţă de familia din care facem parte. Având la bază aceşti trei stâlpi - credinţa, ţara şi familia -, Dumnezeu ne va ajuta să rămânem fideli celor care altădată au purtat acest drapel, care ne-au lăsat această ţară şi care aşteaptă ca şi noi să o lăsăm frumoasă, şi dacă se poate întregită, celor care vin după noi“.
Drapelul de luptă al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate, pe timpul desfăşurării procesului de instruire pentru luptă şi al pregătirii profesionale, precum şi pe timpul executării misiunilor în teatrele de operaţii. Importanţa acestui ordin pentru militarii Batalionului a fost subliniată în cuvântul său de colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate: „Decorarea drapelului brigăzii noastre cu cea mai înaltă distincţie militară din sistemul de decoraţii naţional reprezintă un moment foarte important pentru noi. Suntem extrem de onoraţi pentru cinstea care ni s-a făcut şi pentru recunoaşterea publică a faptelor pe care înaintaşii noştri le-au făcut şi pe care şi noi, cei de faţă, încercăm să le facem. De asemenea, consider că această decorare este o mare responsabilitate pentru noi; trebuie să dăm dovadă în continuare de profesionalism, îndeplindu-ne la standarde înalte misiunile pe care le avem şi pe care le vom avea în anii viitori. În numele militarilor Brigăzii 15 Mecanizate «Podu Înalt», vă mulţumesc!“.
Ceremonia de decorare a încheiat manifestările dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“. Amintim că tot ieri, pe faţada clădirii comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate, a fost dezvelită o placă aniversară, iar foştii comandanţi ai marii unităţi şi cei mai merituoşi militari au primit embleme, distincţii şi însemne militare.
IPS Părinte Mitropolit Teofan a primit statueta „Dorobanţul“
Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ din Iaşi marchează în aceste zile 140 de ani de la înfiinţare. În cadrul evenimentului aniversar, a avut loc miercuri, 11 ianuarie 2017, o „Seară de gală“ găzduită de Muzeul Unirii din Iaşi, în cadrul căreia au primit distincţii de apreciere cei mai apropiaţi colaboratori ai unităţii.
Seria de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de existenţă a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“ a continuat miercuri cu o „Seară de gală“ găzduită de Muzeul Unirii din Iaşi. În cadrul întâlnirii, colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt“, a oferit statueta „Dorobanţul“ Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, ca semn al aprecierii şi înfrăţirii dintre Biserică şi Armată. Aceeaşi distincţie au primit şi cei mai apropiaţi colaboratori ai unităţii militare, într-un ambient realizat de muzicienii Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie militară, ce a avut loc pe strada Alexandru Lăpuşneanu.