„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
„Duhul Sfânt vine în viaţa omului care are smerenie şi rugăciune“
Conform tradiţiei ultimilor ani, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În continuare, ierarhul a oficiat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia a citit din faţa uşilor împărăteşti cele şapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi, care amintesc de cele şapte daruri ale Sfântului Duh.
Sute de credincioşi au sărbătorit marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde slujba Sfintei Liturghii şi Vecernia plecării genunchilor au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Din soborul de slujitori a făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost date atât de Corul „Sanctus“ al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, cât şi de psalţii Catedralei, membri ai Corului „Chivotul“.
Conform tradiţiei liturgice, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare verde.
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat cum poate dobândi omul harul dumnezeiesc: „Duhul Sfânt vine în viaţa omului care are, pe de o parte, smerenie, iar pe de altă parte, rugăciunea minţii, a inimii, rugăciunea «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!». Duhul Sfânt locuieşte în om atâta timp cât el nu are răutate în relaţia sa cu celălalt; Duhul Sfânt îl părăseşte pe om când el se consideră mai mare, mai curat, mai sfânt, mai aproape de Dumnezeu, mai corect decât semenul său. Să-L rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea rugăciunii sfinţilor Săi care au avut încă din această lume experienţa plinătăţii Duhului Sfânt în viaţa lor, să nu înceteze viaţa noastră pe acest pământ fără să fi simţit măcar o picătură de har, semn al prezenţei Duhului Sfânt. Doar aşa vom putea pregusta Împărăţia cerurilor încă din această lume“.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia IPS Părinte Teofan a citit din faţa uşilor împărăteşti cele şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt.
La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a binecuvântat frunzele verzi de tei şi nuc ce au fost împărţite credincioşilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra apostolilor.