„În vremea aceea Iisus le-a dat poruncă ucenicilor Săi să nu spună nimănui despre El că este Hristos. Și a început să-i învețe că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de
Duminica Mare la Mănăstirea Dobrovăţ
Ctitoria Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Dobrovăţ şi-a serbat duminică, 19 iunie 2016, hramul. Sfânta Liturghie şi Vecernia Rusaliilor au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul.
Zidurile Mănăstirii Dobrovăţ din judeţul Iaşi, ridicate în urmă cu mai bine de cinci secole de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, i-au întâmpinat în Duminica Rusaliilor pe credincioşii veniţi de aproape şi de departe. Tradiţia hramului Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ de la Dobrovăţ se ţine de 512 ani, astfel că locaşul de închinare, turnul clopotniţă şi zidurile din împrejurimi sunt încărcate de istorie şi de importanţă. Bucuria obştii şi a pelerinilor a fost aceea că la sărbătoarea sfântului locaş din Duminica Mare a slujit Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa clopotniţei de soborul slujitorilor, iar apoi s-a mers în biserica mănăstirii. Sfânta Liturghie şi slujba Vecerniei Rusaliilor au fost oficiate de Preasfinţia Sa în altarul de vară aflat în construcţie. De asemenea, ierarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Flavian Duduman, iar la final a citit o rugăciune de dezlegare pentru iertarea păcatelor.
„Duhul Sfânt este dragoste, bunătate, pace şi înţelegere“
Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, care a rostit un cuvânt celor prezenţi legat de sărbătoarea Rusaliilor. „Prăznuim Pogorârea Duhului Sfânt în chip deosebit în această zi (n.r. 19 iunie), acest eveniment fiind unul istoric. El este semnul începerii lucrării tainei în biserica pe care Mântuitorul a încredinţat-o apostolilor. Duhul Sfânt, venind asupra apostolilor, avea să vădească lucrarea Bisericii. De aceea, Pogorârea Duhului Sfânt pecetluieşte naşterea Bisericii în care suntem astăzi. Suntem chemaţi să fim uniţi, precum apostolii, în adevăr, în dreaptă credinţă, în iubire şi smerenie“, s-a exprimat arhimandritul Nichifor Horia. Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a făcut referire la Pogorârea Sfântului Duh, îndemnând credincioşii să rememoreze rugăciunea „Împărate ceresc“, pentru a afla astfel definiţia Duhului Sfânt. Ierarhul a mai adăugat că Cincizecimea a fost o minune care se înscrie în pogorârea Fiului lui Dumnezeu în creaţie. Preasfinţia Sa a remarcat apoi că acolo unde este Duhul Sfânt este dragoste, bunătate, pace şi înţelegere. Ierarhul i-a felicitat pe toţi cei care au ajutat Mănăstirea Dobrovăţ, referindu-se la înfrumuseţarea paraclisului cu pictură şi la alte lucrări importante ce s-au realizat şi se intenţionează să se facă. „Vă felicităm pe toţi cei care veniţi în duminici şi sărbători la ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare pentru a lua forţă şi putere“, a mai adăugat PS Calinic Botoşăneanul.
Dobrovăţul, înconjurat de sfinţi
Protosinghelul Chesarie Codreanu, stareţul Mănăstirii Dobrovăţ, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru dragostea pe care o manifestă faţă de ultima ctitorie a Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare. „Preasfinţia Sa ne cercetează de mai mulţi ani şi ne ajută pentru a face cunoscut acest loc. Nădăjduim că vom reuşi cu ajutorul lui Dumnezeu să redăm frumuseţea acestei mănăstiri. Acest loc este binecuvântat şi sfânt, iar locaşul de închinare este înconjurat de mulţi sfinţi ce au vieţuit de-a lungul vremii în Mănăstirea Dobrovăţ“, a spus părintele Chesarie Codreanu, care i-a invitat pe toţi pelerinii la pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, pe 2 iulie 2016. Mănăstirea Dobrovăţ se află la 25 de kilometri de oraşul Iaşi. Se poate ajunge pe Drumul Judeţean 24 Iaşi - Vaslui. După ce se trece de localitatea Păun spre Vaslui, se face dreapta spre DJ247, care duce spre aşezarea monahală din Dobrovăţ.