„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Duminica Rusaliilor, serbată în Moldova
Biserica Ortodoxă serbează mâine Rusaliile, momentul Pogorârii Sfântului Duh în chip de limbi de foc peste Sfinţii Apostoli. Mai multe locaşuri de închinăciune din Moldova îşi vor serba hramul.
La 50 de zile de la Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, numită în popor şi „Duminica mare“. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor îmbrăca straie de sărbătoare mai multe biserici de parohie şi de mănăstire. Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Curelari din Iaşi îşi serbează mâine hramul. Programul liturgic va începe în această seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Mâine-dimineaţă, credincioşii se vor ruga în timpul Utreniei şi Sfintei Liturghii. Vecernia Rusaliilor va fi urmată de slujba Parastasului pentru cei răposaţi. La final, vor fi împărţite credincioşilor ramuri de tei binecuvântate. Tot mâine va fi hram la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Bucium, ce aparţine de Protopopiatul 2 Iaşi, în Parohia Hoiseşti - Dumeşti, Protopopiatul 3 Iaşi, în Parohia Buhăieni - Andrieşeni, Protopopiatul 1 Iaşi, în parohiile Poloboc (Protopopiatul Roznov), la „Pogorârea Sfântului Duh“ - Ceahlău şi Sabasa (Protopopiatul Ceahlău) şi la Mănăstirea Horaiţa, care are un paraclis, în clopotniţă, închinat praznicului Cincizecimii. Hram va fi în Duminica Rusaliilor la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Gară din Piatra Neamţ, în Parohia din Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ, şi la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani.
În Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor va fi sărbătoare la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din Rădăuţi, în Parohia Bogdăneşti 1, Protopopiatul Fălticeni, în Parohia Vicovu de Jos şi în Parohia Vama, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din municipiul Oneşti îşi serbează mâine hramul. În această seară, de la ora 18:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar mâine-dimineaţă se vor sluji Utrenia, Sfânta Liturghie şi Vecernia plecării genunchilor. „Vom avea grijă ca la hramul catedralei oneştene să se bucure toţi credincioşii. Vom pregăti sărmăluţe ştefaniene şi vom oferi un pahar cu vin, spre bucuria hramului catedralei şi a Pogorârii Duhului Sfânt. Vom căuta să împlinim atât cele ale Mariei, cât şi cele ale Martei. Bucuria venirii Duhului Sfânt să ne cuprindă pe toţi, în lucrarea măreaţă şi mântuitoare“, a spus părintele paroh Constantin Alupei, inspector de misiune pastorală în cadrul Eparhiei Romanului şi Bacăului. Piatra de temelie a Catedralei „Pohorârea Sfântului Duh“ din Oneşti a fost pusă pe 2 iunie 1990, la ziua Cincizecimii, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie. În prezent, locaşul de închinare este pregătit pentru a putea fi executată pictura. În Eparhia Romanului şi Bacăului îşi mai serbează mâine hramul Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Parohia Ardeoani, Protopopiatul Moineşti. În Eparhia Huşilor, mâine va fi sărbătoare la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh“ - Drăgeşti din judeţul Vaslui.