„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Dumnezeu locuieşte şi se aşază în inimile prietenilor Săi“
În Duminica Mironosiţelor, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de trei arhierei: Înaltpreasfinţitul Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost neîncăpătoare duminică, 30 aprilie 2017, pentru numărul mare de credincioşi şi pelerini prezenţi la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de trei ierarhi - Înaltpreasfinţitul Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor - alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învăţătură după citirea Evangheliei a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Hierotheos Vlachos: „Hristos, în care credem, este Viu; El nu este un dumnezeu-idee sau o valoare din această lume. Noi nu credem într-un dumnezeu care odată, într-un moment al istoriei, a trăit şi apoi a murit. Credem într-un Dumnezeu Viu, în Hristos cel Înviat. Hristos ne-a mărturisit: «Eu sunt începutul şi sfârşitul, alfa şi omega». Atunci când trăim cu adevărat credinţa ortodoxă, dobândim experienţa Mântuitorului Hristos în inimile noastre. Din cuvintele Domnului Hristos - «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov» şi «Nu sunt dumnezeul celor morţi, ci Dumnezeul celor vii» - înţelegem că Dumnezeu locuieşte şi se aşază în inimile oamenilor vii duhovniceşte, a prietenilor Săi. Şi noi cunoaştem faptul că Hristos a înviat, nu numai pentru că ne-au spus şi ne-au împărtăşit acest lucru anumiţi oameni şi pentru că există diferite tradiţii şi obiceiuri legate de aceasta, ci şi pentru că întâlnim oameni care sunt prieteni ai lui Dumnezeu, în care locuieşte şi stă aşezat Hristos cel înviat. Atunci când Dumnezeu îngăduie şi binecuvintează, şi noi putem dobândi experienţa lui Hristos celui Viu în inimile noastre“.
La finalul Liturghiei, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi, în special copii, cu Sfintele Taine, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit ierarhilor co-slujitori, subliniind că vizita Mitropolitului Hierotheos la Iaşi a fost prilejuită de lansarea celor două volume ale Înaltpreasfinţiei Sale, apărute recent la Editura Doxologia: „Dogmatica empirică după învăţăturile prin viu grai ale părintelui Ioannis Romanidis, vol. II“ şi „Vechea şi Noua Romă. De la Tradiţia ortodoxă la tradiţiile Apusului“.
Duminică seară, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, IPS Părinte Hierotheos Vlachos a susţinut şi o conferinţă pe tema „Viaţa duhovnicească a creştinului în societatea actuală“, moderată de ierom. dr. Nathanael Neacşu.
Mitropolitul Ierótheos Vlachos s-a născut în 1945 la Ioannina, Grecia. A fost ales Mitropolit de Nafpaktos şi Hagios Vlasios în 1995. Scriitor prolific, IPS Ierótheos a publicat peste 60 de cărţi în limba greacă. Multe dintre ele au fost traduse în alte limbi, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă, arabă, română, rusă, sârbă, bulgară, maghiară şi chineză. Studiile sale se bazează pe teologia patristică şi se extind asupra problemelor contemporane. Cele mai recente cărţi ale Înaltpreasfinţiei Sale tratează probleme legate de genetică şi bioetică, văzute din perspectiva ortodoxă.