„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Educaţie prin iubire“, în comuna Scânteia
Echipa Fundaţiei Medicale „Providenţa“, susţinută de colaboratorii săi şi împreună cu Parohia Scânteia, a desfăşurat în zilele de 28 şi 29 august 2015 proiectul „Educaţia prin iubire“ în comuna Scânteia din judeţul Iaşi.
Beneficiarii proiectului au fost 40 de copii din comunitate, cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani, iar activităţile au fost coordonate de doi psihologi, asistentul social al Fundaţiei Medicale „Providenţa“ şi de un profesor de modelaj.
Principalul obiectiv al proiectului a fost îndrumarea copiilor pentru a face alegeri potrivite nevoilor personale şi sociale, atunci când se confruntă cu o situaţie problematică.
Psih. Ana Armanu a ţinut să precizeze că „întâlnirile cu copiii au fost un bun prilej pentru a vorbi despre discriminarea care apare în mediul şcolar sau grupul de prieteni, situaţiile de abandon şcolar sau situaţii dificile cu care copilul se confruntă în familia de origine (divorţ, dependenţă de substanţe, violenţă fizică sau verbală). O activitate pe care participanţii au îndrăgit-o mult a fost modelajul în lut. Această activitate le-a oferit copiilor ocazia de a-şi exprima creativitatea şi a vorbi deschis atât despre visuri şi pasiuni, cât şi despre nevoile pe care le au“.
„Copiii mai cred că lumea poate fi schimbată. Că frumosul poate salva această lume. Că visurile se pot împlini. Că sunt prieteni care nu te vor uita niciodată. Că prin joc, rugăciune, muncă şi dăruire te poţi împrieteni cu Dumnezeu. Preţ de câteva ore prin joc şi dialog, ajutaţi de oaspeţii de la Iaşi, participanţii la tabăra «Educaţia prin iubire» au reuşit să afle mai multe despre ei, despre prietenii lor, să întărească încă puţin prietenia lor, să dea frâu liber imaginaţiei pentru a-şi exterioriza sentimentele prin modelarea lutului“, a menţionat pr. Ioan Puiu.
„Am constatat cu bucurie că în satul Rediu există o foarte bună comunicare între tineri şi Biserică, Părintele Ioan Puiu fiind implicat în a-i ajuta pe copiii aflaţi în dificultate şi lucrând frumos atât cu copiii, cât şi cu părinţii. La finalul celor două zile, copiii ne-au întrebat când ne vom întoarce pentru a avea şi alte activităţi împreună“, au declarat reprezentanţii Fundaţiei Medicale „Providenţa“.
Proiectul, organizat în satul Rediu din comuna Scânteia, judeţul Iaşi, a fost un succes, copiii participând cu bucurie la discuţii şi la exerciţiile de rezolvare a conflictelor.