„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Epifania Domnului, în Eparhia Romanului şi Bacăului
Sărbătoarea Botezului Domnului a fost trăită de credincioşii din Eparhia Romanului şi Bacăului într-un mod aparte. La Roman, slujba Aghesmei Mari a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, în timp ce la Comăneşti, Boboteaza a fost oficiată în centrul oraşului.
În ziua cinstirii Botezului Domnului, miercuri, 6 ianuarie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei celei Mari, înconjurat de soborul preoţilor şi al diaconilor de la Catedrala din Roman. După Sfânta Liturghie, în sunetul clopotelor şi al cântărilor sfinte, soborul slujitorilor s-a deplasat în procesiune spre foişorul pregătit special pentru acest eveniment. La finalul slujbei, în timpul cântării troparului acestui praznic împărătesc, Înaltpreasfinţia Sa şi preoţii prezenţi au eliberat câţiva porumbei, ca simbol al prezenţei eliberatoare şi luminătoare a Duhului Sfânt invocat în această perioadă specială a anului. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre descoperirea Sfintei Treimi la râul Iordan, odată cu primirea botezului de către Domnul Iisus Hristos, şi despre trăirea reală de către creştinii de astăzi, în această zi, prin intermediul imnurilor liturgice, a prezenţei Duhului Sfânt şi a transfigurării naturii înconjurătoare prin lucrarea harului divin. „Din imnurile pe care le-aţi auzit cântate în biserici în aceste zile de sărbătoare, aţi înţeles că toată învăţătura Bisericii şi exprimarea ei liturgică pendulează în jurul acestui praznic, care este o sărbătoare a luminării, a luminilor, a raiului deschis, a cerului deschis. Astăzi (n.r. miercuri, 6 ianuarie 2016), s-a arătat Treimea cea de o fiinţă, s-a schimbat firea apelor, a fost abolită moartea biologică şi cea spirituală prin venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Aveţi credinţă, aveţi nădejde, aveţi iubire şi atunci Dumnezeu vă va descoperi tainele Sale ce vă vor călăuzi către Împărăţia lui Dumnezeu şi veţi avea o identitate în lumea aceasta!“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la final, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a îndemnat pe credincioşii prezenţi să guste din apa sfinţită, în toată perioada de până la Odovania Praznicului, cu credinţă, pentru a simţi prezenţa binefăcătoare a Duhului Sfânt.
Cruci de gheaţă, la Oneşti
Boboteaza i-a adunat în rugăciune şi pe credincioşii oneşteni. La Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“ din Oneşti au fost confecţionate trei cruci de gheaţă, aşa cum este rânduiala de mai bine de două decenii. Oamenii au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba Aghesmei Mari, iar apoi au luat apa sfinţită la casele lor. „S-a îndătinat ca, aici, pe Valea Trotuşului, să avem cele mai frumoase cruci de gheaţă, ce reprezintă o mărturisire a credinţei noastre. I-am îndemnat pe credincioşii noştri să se atingă cu fruntea de crucile de gheaţă, confecţionate de un grup de credincioşi pricepuţi. Prin atingerea de crucile de gheaţă, am cerut de la Tatăl Ceresc curăţirea sufletelor. Ne dorim ca odată cu dezgheţarea crucilor de gheaţă, sufletele noastre să rămână purificate de lucrarea lui Dumnezeu. Crucile de gheaţă reprezintă şi un semn de preţuire adusă Bunului Dumnezeu pentru că a aşezat ţara noastră într-un loc unde sunt toate anotimpurile existente pe pământ. Să ne fie de folos sărbătoarea Arătării Mântuitorului Hristos la Iordan“, s-a exprimat preotul paroh Constantin Alupei, care este şi protopop al Protopopiatului Oneşti.
Slujbă impresionantă la Comăneşti
Un sobor mare de preoţi din Comăneşti şi din împrejurimi a oficiat slujba Aghesmei Mari în centrul oraşului, sfinţind apa prin citirea rugăciunilor speciale. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, care a adresat şi un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la sărbătoarea Botezului Domnului. În acelaşi timp, protopopul de Moineşti a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pentru toţi cei prezenţi, dar şi un mesaj de pace, de sporire, pentru ca Dumnezeu să ne ofere un an al mântuirii. Părintele protopop Costel Mareş a mulţumit apoi şi autorităţilor locale care s-au implicat în organizarea evenimentului religios prilejuit de Bobotează.