„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Episcopul Ioachim Mareş, pomenit la catedrala din Huşi
La Catedrala Episcopală din Huşi, s-a oficiat ieri, 27 aprilie 2018, Parastasul pentru vrednicul de pomenire Episcop Ioachim Mareş, cu ocazia împlinirii a nouă ani de la trecerea sa la cele veşnice.
Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, slujba a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Preasfinţia Sa a remarcat că e absolut necesar să îţi manifeşti recunoştinţa faţă de cineva care a lăsat ceva în urma sa: „Pentru noi, ca urmaş al Preasfinţitului Ioachim Mareş în acest scaun străvechi episcopal, este o mare cinste că avem şansa de a ne ruga pentru cel ce, imediat după reactivarea Episcopiei Huşilor, a dat un plus de frumuseţe, atât vieţii pastorale, cât şi celei culturale. Personal nu l-am cunoscut, însă pot să vă dau o altfel de mărturie. Noi avem la Centrul eparhial biblioteca Episcopului Ioachim. De acolo mi-am dat seama că a fost un om de mare cultură. Am văzut, cu multă bucurie, cărţi pe care nu ştiu câţi teologi ai vremii respective puteau să le consulte, în franceză, în engleză, şi nu numai. Când am intrat prima dată în biblioteca Preasfinţitului Ioachim, sentimentul care m-a încercat a fost unul de bunătate. Am simţit un duh frumos prin care şi-a lăsat amprenta. Vom încerca să punem la dispoziţie acest fond de carte pe care îl vom numi «fondul Episcop Ioachim Mareş». Intuiesc că a fost un episcop foarte bun".
Episcopul Ioachim Mareş a fost cel de-al 50-lea episcop al istoricului Scaun Episcopal de la Huşi, precum şi primul episcop de la reactivarea Episcopiei Huşilor, în anul 1996. A trecut la cele veşnice în data de 24 aprilie 2009, fiind înmormântat în cripta episcopală de la demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului" din Bacău.