„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Episcopul Melchisedec Ştefănescu, evocat la Roman
Centrul eparhial Roman găzduieşte în aceste zile o serie de manifestări dedicate împlinirii a 126 de ani de la naşterea în ceruri a Episcopului Melchisedec Ştefănescu. Evenimentele se derulează la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim.
Părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, Episcopul Melchisedec Ştefănescu, este omagiat în aceste zile la Roman, cu prilejul împlinirii a 126 de ani de la naşterea în ceruri. Cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor „Episcop Melchisedec Ştefănescu" a debutat duminică, 13 mai 2018, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
La final, toţi cei prezenţi, în sunetul clopotelor şi al cântărilor sfinte, s-au deplasat spre capela din curtea Fundaţiei „Episcop Melchisedec", unde, pe scena din faţa bustului ilustrului ierarh, a fost săvârşită o slujbă de pomenire. Programul a continuat cu premierea elevilor ce s-au remarcat la faza naţională a Olimpiadei de religie - cultul ortodox, desfăşurată la Iaşi în luna aprilie 2018. Părintele Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Ioachim o diplomă pentru promovarea valorilor spiritual-religioase în cadrul concursurilor şi olimpiadelor şcolare. Au mai fost acordate diplome membrilor Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Roman, iar apoi, câţiva tineri de la centrul de zi al fundaţiei romaşcane, coordonaţi de Cristina Zmău, au susţinut un scurt program artistic dedicat Unirii de la 1918. Toţi cei prezenţi s-au deplasat la mormântul Episcopului Melchisedec pentru a depune coroane de flori. Aici, IPS Ioachim a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa cinstirii înaintaşilor.
Simpozionul interjudeţean „Melchisedec Ştefănescu, ierarh cărturar"
Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec" a găzduit luni, 14 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, două manifestări în cadrul Zilelor „Episcop Melchisedec Ştefănescu", ediţia a XVIII-a. La Centrul de informare „Dimitrie Matcaş" din incinta şcolii au început lucrările celei de-a XVIII-a ediţii a Simpozionului interjudeţean „Melchisedec Ştefănescu, ierarh cărturar".
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, a consilierilor şi inspectorilor de la Centrul eparhial Roman, a cadrelor didactice şi a elevilor seminarişti. După cuvântul de binecuvântare pe care chiriarhul locului l-a rostit, au urmat alocuţiunile invitaţilor veniţi din mai multe părţi ale ţării. Elevii seminarişti din patru instituţii ale învăţământului teologic nemţean (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, Liceul Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ, Liceul Teologic „Sfânta Cuvioasă Parascheva" de la Agapia şi Liceul Teologic „Episcop Melchisedec" din Roman) au participat la un atelier de muzică bizantină.
În seara zilei de 14 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, a fost oficiată slujba Vecerniei, urmată de un recital de muzică patriotică. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oferit membrilor celor patru corale diplome de participare şi câte un volum închinat Sfintei Parascheva. Tot luni, la sediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec" Roman, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, a avut loc întrunirea lunară a comisiei Departamentului ONG al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat modul participativ şi interactiv al misiunii ONG-ului eparhial, dar şi necesitatea coeziunii dintre actorii sociali din eparhie şi implicarea în organizaţiile prezente la proiecte sustenabile comunitare pe termen mediu şi lung.