„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Eveniment cultural la Dragomirna
La Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava va avea loc astăzi, 22 octombrie 2016, de la ora 11:00, lansarea cărţii „Psaltirea de la 1616, model de educaţie religioasă la Mănăstirea Dragomirna“.
Evenimentul se va desfăşura cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Publicaţia ce va fi lansată se numără printre puţinele manuscrise dezrobite, create în şcoala de la Dragomirna, care se mai păstrează în colecţia de obiecte de patrimoniu a Muzeului „Mitropolit Anastasie Crimca“ al Mănăstirii Dragomirna. Acest manuscris a suscitat atenţia maicilor de la atelierul de pictură al aşezării monahale, care au început cu minuţioasă osteneală să reproducă miniaturile şi textele din manuscris. Aceste facsimile sunt obiectul expoziţiei „Psaltirea de la 1616, model de educaţie religioasă la Mănăstirea Dragomirna“. În 2016, declarat de Patriarhia Română Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox şi anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română, s-au împlinit 400 de ani de la minunatul dar pe care Mitropolitul Anastasie Crimca l-a făcut ctitoriei sale dragi - Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt“ de la Dragomirna: cel mai frumos mansuscris miniat - Psaltirea lui David de la 1616. Psaltirea de la Dragomirna este o operă originală şi model de iconografie locală. „Manuscrisul miniat împacă simbolismul cerului şi peisajului pământului, autorul introducând în compoziţie elemente locale precum cetăţi cu ziduri crenelate, turle de biserici moldoveneşti, coroana voievozilor români şi instrumente muzicale locale“, a spus rasofora Maria Magdalena Gherghina, secretara Mănăstirii Dragomirna.