„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Eveniment istoric la Biserica „Sfânta Înviere“ din Buhuşi
Una dintre cele mai frumoase şi reprezentative biserici din zona Buhuşi, „Sfânta Înviere“, a serbat duminică, 10 septembrie 2017, două secole de existenţă. Evenimentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii.
La împlinirea a 200 de ani de existenţă, duminică, 10 septembrie 2017, Biserica „Sfânta Înviere“ din Buhuşi a adunat în jurul său întreaga suflare a micuţei comunităţi urbane. La sărbătoarea ctitoriei lui Theodor Buhuş, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, dimpreună cu un impresionant sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, în majoritate tineri din urbea buhuşeană. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul a apreciat râvna şi eforturile depuse de preoţii slujitori şi enoriaşi, pentru înnoirea sfântului locaş, îndemnându-i să lucreze pe mai departe la „zidirea“ sufletească a tinerei generaţii. „Vorbiţi de Hristos, imitaţi-L pe Hristos! Aşa cum am consemnat în hrisovul scris la acest moment istoric, se împlinesc două sute de ani de la sfinţirea acestei biserici. Dacă în planul lui Dumnezeu, această vârstă nu înseamnă aproape nimic, căci în faţa Domnului «o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, şi ca o strajă din noapte», în socoteala pe care o facem ca oameni, este foarte mult. Dacă s-au făcut împliniri bineplăcute lui Dumnezeu, înseamnă că eternitatea divină intră în cei 200 de ani. Iar Dumnezeu se face prezent unde este lucrarea Duhului Sfânt. Iar Duhul Sfânt pretutindeni este şi toate le plineşte. Vrednicii noştri înaintaşi s-au străduit să lase locaşuri de închinare, din piatră sau cărămidă, unde s-a preaslăvit numele lui Dumnezeu în Treime lăudat. Aşa cum a rămas şi acest sfânt locaş, acum înnoit prin grija păstorilor de suflete, numiţi de noi în această parohie. Intrând în această biserică, fiecare persoană se înnoişte. Să vă ajute Mântuitorul nostru Iisus Hristos să încredinţaţi acest sfânt locaş urmaşilor voştri“, a remarcat Înaltpreasfinţia Sa. La rândul său, preotul paroh Romeo Zbârcea a oferit ierarhului macheta bisericii şi o icoană cu Sfânta Fecioară Maria, mulţumind pentru susţinerea acordată acestei parohii de-a lungul anilor. Sărbătoarea de la Buhuşi a continuat cu derularea proiectului „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi“, program eparhial iniţiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în urmă cu cinci ani, prin care au fost oferite rechizite copiilor defavorizaţi din zona Protoieriei Buhuşi, sub coordonarea preotului Vasile Cozma, protopop de Buhuşi.