„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Evenimente dedicate aducerii moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi
Mâine, 13 iunie 2018, se împlinesc 377 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Arhiepiscopia Iaşilor va marca acest moment prin slujbe şi evenimente culturale.
Astfel, mâine, 13 iunie, de la ora 900, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire a Voievodului Vasile Lupu şi a familiei sale.
Tot mâine, de la ora 1800, va avea loc o nouă ediţie a întâlnirilor Serile Doxologia. La Muzeul Mitropolitan din Iaşi, seara va debuta cu vernisajul expoziţiei „Sfânta Parascheva de la Iaşi – Mărturii scrise", în cadrul căreia va fi expusă, printre altele, o fotocopie a documentului care atestă donarea de către Partenie I, Patriarhul Constantinopolului, a moaştelor Sfintei Parascheva Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.
În continuare va avea loc conferinţa Binefacerile Sfintei Parascheva, unde pr. prof. univ. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi, arhim. Dosoftei Şcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arhim. Valerian Radu, preot slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, şi pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, vor evoca cele mai importante momente din viaţa Sfintei Parascheva, vor aminti unele din minunile săvârşite de Ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se închină la sfintele sale moaşte, dar vor prezenta şi alte aspecte importante care au legătură cu aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
În anul 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, cârmuitorii ei de atunci, Patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoştinţă, moaştele Cuvioasei Parascheva „pentru sfinţirea şi binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Ţara Moldovei, n.n.)", după cum se spune în „scrisoarea sinodicească". Racla cu cinstitele moaşte a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoţită de trei mitropoliţi greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului şi Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galaţi, apoi la Iaşi, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam şi de episcopii de Roman şi Huşi, de cler şi credincioşi.
(Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)