„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Evenimentul „O seară românească”, organizat şi în Republica Moldova
După ce a fost invitată la ultima ediţie a „Serii româneşti” organizate de ASCOR Iaşi, interpreta de muzică populară Silvia Zagoreanu şi-a propus să organizeze şi în raionul Ungheni o astfel de seară tradiţională.
Cu sprijinul Primăriei Ungheni şi în parteneriat cu ASCOR Iaşi şi S.C. A&M Impresar artistic şi organizator de evenimente S.R.L din Iaşi, a fost organizată, în data de 21 februarie 2019, „Seară populară de dragobete”, la Palatul de Cultură din Ungheni.
Un grup de 58 de tineri din ASCOR Iaşi, îmbrăcaţi tradiţional şi cu mult entuziasm, a trecut Prutul pentru a fi alături de tinerii din Ungheni la această primă seară tradiţională, însă nu înainte de a se ruga împreună pentru unitatea neamului la Mănăstirea Vărzăreşti, unde obştea mănăstirii i-a primit cu multă dragoste frăţească şi i-a poftit la masă.
În cadrul evenimentului au interpretat artişti de pe ambele maluri ale Prutului, dintre care amintim pe Constantin Bahrin, Maria Costioaia şi Cristinel Iordăchioaia din Iaşi, iar din Republica Moldova au urcat pe scenă Silvia Zagoreanu, Nicolae Paliţ, Snejana Frija, Adrian Roşca şi Marcela Voicu.
„Este o bucurie să vedem că evenimentul «O seară românească», devenit tradiţie în cadrul ASCOR Iaşi, a ajuns să se organizeze şi de către fraţii noştri de peste Prut. A fost foarte frumos să văd peste 150 de persoane de pe cele două părţi ale Prutului, îmbrăcaţi autentic româneşte, dând mână cu mână şi dansând hore, sârbe şi bătute, moştenite din străbuni. Indiferent ce spun unii, noi am dovedit că Basarabia e România pentru că avem aceeaşi limbă, aceeaşi credinţă şi aceleaşi tradiţii!”, a declarat Andrei Mocanu, coordonatorul Departamentului Asistenţă Socială al ASCOR Iaşi.
(Martha Enache - studentă la Facultatea de Litere din Iaşi)