„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Expoziţia (în)Tineri(re), ediţia a III-a, vernisată la Iaşi
Galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a găzduit duminică, 29 ianuarie 2017, vernisajul expoziţiei de fotografie (în)Tineri(re). Evenimentul a fost urmat de o masă rotundă cu tema „Tinerii, modernitate, comunicare“.
Ziua Mondială a Tineretului Ortodox este serbată în aceste zile de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi pentru cel de-al zecelea an consecutiv. În galeria de artă a parohiei, manifestările simpozionului cu tema „Tinerii, modernitate, comunicare“ au debutat duminică, 29 ianuarie, cu vernisajul expoziţei de fotografie (în)Tineri(re), organizată de Clubul Fotografilor Iaşi. Autorii celor 46 de lucrări sunt: Florin Aioanei, Mihaela Ajităriţi, Nicu Apostu, Marius Balan, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Mihaela Beatrice Constantinescu, Raluca Damian, Cebanu Ghenadie, Mirela Grosu, Romică Horhotă, Doru Nastas, Anamaria Oanea, Daniel Olariu, Paul Pădurariu, Ioan Răducea, Cristian Vidraşcu şi Oana Zobu. Pentru început, părintele paroh Mircea Stoleriu a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenţi şi a apreciat organizarea celei de-a treia ediţii a expoziţiei de fotografie (în)Tineri(re): „Deschidem în această seară (n.r. duminică, 29 ianuarie 2017) cea de-a zecea ediţie a simpozionului dedicat tineretului ortodox. Am vizionat lucrările acestei expoziţii şi am avut sentimentul unei relaxări. Când am căutat un pictor pentru realizarea picturii acestei biserici, am ajuns la biserica din Borzeşti, judeţul Bacău. Intrând în acel locaş, am avut sentimentul unei odihne. La fel s-a întâmplat cu această expoziţie de fotografie, care m-a odihnit privind-o“.
„Miracolul existenţei şi al vieţii“, în fotografiile expuse
Lector doctor Cristian Ungureanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, a vorbit despre lucrările expuse de cei 17 membri ai Clubului Fotografilor Iaşi: „Expoziţia membrilor Clubului Fotografilor Iaşi este una de foarte bună inspiraţie şi calitate fotografică. Fotograful este asemeni unui căutător de perle, fiind nevoit să găsească un subiect anume pentru a-l imortaliza. În expoziţia de faţă, există chipuri atinse de o lumină specială de fericire, de pace, de bucurie, de renaştere. Imaginile din expoziţia «(în)Tineri(re)» vorbesc despre miracolul existenţei şi al vieţii, al armoniei, al bucuriei, al compasiunii, al valorilor pe care le cultivăm în mod spontan“. Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a mulţumit părintelui Mircea Stoleriu pentru că a găzduit cea de-a treia ediţie a expoziţiei de fotografie (în)Tineri(re). Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat către colegii fotografi care depun efort pentru a aduce în faţa publicului lucrări deosebite atât la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a municipiului Iaşi, cât şi dincolo de graniţele ţării: „În spatele unei fotografii există inspiraţie, talent, muncă, efort, acumulare de cunoştinţe fotografice s.a. Membrii Clubului Fotografilor Iaşi au diferite profesii, dar sunt reuniţi în jurul pasiunii pentru fotografie. Fotografia este cea care îi duce pe culmile munţilor, în diferite ţări ale lumii, în alte oraşe ale ţării şi în locuri mai puţin cunoscute. Fotografia este cea care adună oameni în fiecare lună la vernisajele şi întrevederile noastre publice. Căutăm să oferim publicului imaginea lumii ce ne înconjoară, încercând astfel să transmitem un mesaj care poate să schimbe ceva“.
Povestea unei imagini din expoziţie
Artistul fotograf Eugen Harasim i-a felicitat pe membrii Clubului Fotografilor Iaşi care au expus în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi a menţionat că una dintre imagini, realizată de Oana Zobu, i-a atras atenţia în mod deosebit: „O imagine care mi-a atras atenţia are o poveste foarte interesantă. În fotografie se poate vedea un pod plin cu oameni care leagă două maluri. Din punctul meu de vedere, această fotografie este extraordinar de puternică, care se leagă foarte mult de tema acestui simpozion“. Vernisajul expoziţiei de fotografie a fost urmat de masa rotundă cu tema „Tinerii, modernitate, comunicare“. Pe marginea acestei teme au avut intervenţii: lect. dr. Cristian Ungureanu, pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, părintele paroh Mircea Stoleriu şi artistul fotograf Eugen Harasim. La final, tânărul Teodor Casian a prezentat un recital la violoncel. Simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ va continua mâine, 1 februarie. Elevii Şcolii „Ion Simionescu“ şi cei de la şcolile din Tomeşti, Chicerea şi Goruni, însoţiţi de preoţii parohi, se vor întâlni pentru a aborda tema aleasă pentru acest an. De asemenea, joi, 2 februarie 2017, de la ora 18:00, în sala de conferinţe a bisericii va avea loc o nouă întâlnire cu tema „Tinerii, modernitate, comunicare“.