„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Expoziţie de icoane la Galeria apARTe din Iaşi
Luni, 21 ianuarie 2019, la Galeria apARTe din Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei „Icoana, imagine călăuzitoare”, organizată sub patronajul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. Lucrările sunt pictate de Severian Luca, absolvent de licenţă şi master al specializării Artă Murală din Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi, dar şi absolvent de Teologie pastorală.
Expoziţia „Icoana, imagine călăuzitoare” este printre puţinele expoziţii de icoane cu unic autor, acest gen de expoziţii fiind fie expoziţii de grup, fie expoziţii pe teme de tehnici de conservare-restaurare. Autorul, Severian Luca, este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, al Facultăţii de Arte Vizuale şi Desing din Iaşi, dar şi al programului de Masterat, Secţia Artă Murală, în cadrul Facultăţii de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi.
Beneficiar a numeroase premii la olimpiade şi concursuri de specialitate, autorul abordează icoana din ambele perspective şi asta o dovedeşte organizarea de ansamblu a expoziţiei, paleta cromatică în tonuri pastelate, deschise, cu subtile contraste de culori complementare care denotă o anumită libertate de expresie, izvorâtă din formaţia sa artistică.
„Fiecare poartă în suflet o icoană”
Expoziţia impresionează prin amploarea dată de numărul mare de icoane grupate în ansambluri compoziţionale, caracterul luminos, deschis şi primitor.
„Icoana este un semn prezent peste tot şi din acest motiv icoana, ca obiect de artă, trebuie integrată armonios în spaţiul ambiental, îmbogăţind spaţiul cu semnificaţii, contribuind la sacralizarea lui. Icoanele pictate de Severian Luca, valoroase şi ca obiect de artă în sine, dar şi ca posibilitate de integrare în spaţiu, reprezintă o mărturie de credinţă, un crez artistic al autorului, în ultimă instanţă. Dublă sa formaţie, ca absolvent de teologie şi de arte, îl plasează într-o zonă de interes, ca personalitate artistică. Titlul expoziţiei este sugestiv: fiecare dintre noi poartă în suflet o icoană care ne călăuzeşte în drumul spre cunoaştere”, ne-a transmis prof. dr. Maria Urmă, decan al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi.
Expoziţia poate fi vizitată doar săptămâna aceasta la Galeria apARTe - UNAGE (Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi), situată la adresa din Strada Codrescu Teodor, nr. 1, Copou.