„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Fără monahism, nu am fi în stare să înțelegem în mod deplin Evanghelia lui Hristos”
Iubitorii de înțelepciune și viață monahală din Arhiepiscopia Iașilor au avut aseară ocazia să participe la un eveniment cultural-duhovnicesc de excepție: părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, a susținut la Centrul „Providența” conferința „Lacrimile. Tămăduirea persoanei”. Manifestarea, ce a fost moderată de părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, s-a bucurat și de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Sala de conferințe a Centrului Providența a găzduit aseară întâlnirea a 500 de persoane, majoritatea monahi și monahii, cu părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex - Marea Britanie.
Evenimentul a fost deschis prin cuvântul introductiv al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a prezentat în câteva cuvinte personalitatea duhovnicească a părintelui Zaharia Zaharou, precum și activitatea sa publicistică. În continuare, invitatul a sublinitat faptul că atât monahii, cât și laicii, trebuie să țintească spre un singur țel - urmarea drumului lui Hristos: „Pentru mine, această întâlnire este foarte importantă, pentru că am ocazia să mă întâlnesc cu oameni care s-au dedicat în chip serios și din toată inima lui Dumnezeu. Fără monahism, nu am fi în stare să înțelegem în mod deplin Evanghelia lui Hristos. Desigur, întreaga noastră Biserică are această coloratură monahală, însă atât pentru monahi, cât și pentru laici, avem un singur Model - Mântuitorul Iisus Hristos. Fie că suntem monahi, fie că suntem laici, toți avem aceeași chemare - după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel - să nu întârziem în a alerga pe calea lui Hristos”.
„De fiecare dată când izbutim să plângem înaintea lui Dumnezeu, sufletul nostru primește o sfântă ungere”
Referatul „Lacrimile. Tămăduirea persoanei” a fost citit în limba română de părintele arhimandrit Nichifor Horia. „Una dintre cele mai sigure căi prin care omul se desăvârșește ca persoană este calea lacrimilor. Lacrimile unesc toate puterile sufletești ale omului, dându-i puterea să se ridice la înălțimea cerută de îndoita poruncă a iubirii - a-L iubi pe Dumnezeu cu toată ființa și pe aproapele ca pe tine însuți. Treptat, firea celui ce plânge înaintea lui Dumnezeu este tămăduită și întregită, iar mintea se unește în chip firesc și armonios cu inima. În nevoința de a trăi potrivit poruncilor Evangheliei, mintea este răstignită și, prin lucrarea harului, se pogoară în inimă. De fiecare dată când izbutim să plângem înaintea lui Dumnezeu, sufletul nostru primește o sfântă ungere și, cu timpul, această neîncetată pecetluire cu harul Duhului Sfânt în inima noastră zugrăvește chipul lui Hristos”, s-a arătat în referatul părintelui Zaharia Zaharou.
În partea a doua a conferinței, invitatul a răspuns întrebărilor venite din sală.
În cadrul întâlnirii, doritorii au putut achiziționa o carte scrisă de părintele Zaharia Zaharou - „Adu-ți aminte de dragostea cea dintâi”, volum apărut anul acesta la Editura Doxologia. Lucrarea este o incursiune în teologia Părintelui Sofronie despre cele trei perioade ale vieții duhovnicești. De-a lungul cărții, cititorul se întâlnește cu învățăturile Părintelui Sofronie, atât prin citatele care fac trimitere la scrierile sale, cât și prin bogatele exemple din învățătura sa orală.
O nouă întâlnire cu părintele Zaharia Zaharou
În această seară, părintele Zaharia Zaharou va susține în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași o nouă conferință, pe tema „Cele 3 perioade ale vieții duhovnicești cu referire la învățăturile Sfântului Siluan și ale Părintelui Sofronie Saharov”. Intrarea la eveniment este liberă.
Arhimandritul Zaharia Zaharou este vieţuitor şi slujitor al binecunoscutei Mănăstiri ortodoxe „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie. Părintele Zaharia se înscrie într-o aleasă şcoală de spiritualitate monahală ortodoxă, fiind fiu duhovnicesc al vrednicului de fericită pomenire Arhimandritul Sofronie Saharov (1896-1993), el însuşi ucenic al Sfântului Siluan Athonitul (1866-1938).