„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Festivalul bucuriei”, spectacol de joc şi cântec popular
105 tineri din satele Cordăreni, Ţuţora, Moşna, de la Golăeşti sau de la Hârlău, precum şi membri ai Ansamblului „Şapte Coline” al ASCOR Iaşi, alături de soliştii Emanuel Băiceanu, Bianca Săcăleanu şi Ana Maria Lazăr, au urcat duminică, 3 martie 2019, pe scena Bibliotecii Central-Universitare din Iaşi.
Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) Iaşi şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi, a organizat duminica trecută cea de-a V-a ediţie a festivalului de cânt şi joc popular intitulat generic „Festivalul bucuriei”.
Evenimentul a devenit unul de tradiţie pentru tinerii din Arhiepiscopia Iaşilor - judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani. Prin intermediul festivalului este promovat jocul şi cântecul popular şi sunt încurajaţi tinerii şi preoţii pasionaţi de tradiţiile populare care au organizat şi dezvoltat în parohiile lor ansambluri folclorice devenite în timp cunoscute în întreaga ţară.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost membrii Ansamblului „Barbu Lăutaru” din cadrul Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi doamna etnograf Angela Olariu, care a vorbit despre această lume a jocului şi cântecului popular la început de primăvară.
„«Festivalul bucuriei» premiază tinerii şi copiii din Arhiepiscopia Iaşilor şi la ediţia din acest an am putut să-i vedem şi să-i ascultăm pe membrii Ansamblului «Cordăreanca» din inima Botoşanilor, pe membrii «Şapte coline» ai ASCOR Iaşi, pe membrii Ansamblului «Sârba cu năframă» din Hârlău, pe Ana Maria Lazăr care a venit de la Golăieşti, dar şi pe Emanuel Băiceanu sau «Moldovenii din cetate» de la Moşna. Nu pot să nu menţionez şi un invitat special, care ne-a fost alături la fel ca şi anul trecut - Ansamblul «Barbu Lăutaru» din cadrul Liceului de Artă «Octav Băncilă» - Iaşi. Tinerii din acest ansamblu cred şi duc mai departe tradiţia populară românească”, ne-a declarat Gabriela Pipirig, coordonator al Departamentului Misiune pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
„Care a fost ideea de la care am plecat când am început acest festival? Am întâlnit foarte mulţi tineri talentaţi în tabere, în sate, care nu aveau parte de recunoaştere. Astfel am creat contextul favorabil lor de a-i pune în faţa reflectoarelor. Ne bucurăm că unii dintre ei, în ultimii doi ani, au devenit chiar celebri”, a adăugat Andrei Chirvase, coordonatorul proiectului.
Spectacolul se încadrează în seria evenimentelor dedicate de Arhiepiscopia Iaşilor Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).
(Mihai-Bogdan Bulgariu, Tudorel Rusu)