„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Festivalul-concurs „Poezie în glas de copil” din Parohia Dumitreştii Gălăţii
Duminică, 30 iunie, a fost zi de mare sărbătoare pentru Parohia Dumitreştii Gălăţii din comuna Schitu Duca, întrucât această comunitate a fost gazdă, pentru a IX-a oară, a Festivalului-concurs „Poezie în glas de copil”.
La acest eveniment au participat 66 de copii din 10 localităţi din judeţul Iaşi (Parohia Holm - Podu Iloaiei, Parohia Schitu Duca, Dumitreştii Gălăţii, Poiana, Pocreaca, Slobozia - Schitu Duca, Satu Nou - Schitu Duca, Coropceni, Şerbeşti, municipiul Iaşi) care au fost repartizaţi pe două categorii (Mici şi Mari) şi pe două secţiuni (Poezie laică şi Poezie religioasă).
La această ediţie a IX-a, organizatorii festivalului s-au putut bucura de un juriu de calibru, din care o putem aminti pe distinsa doamnă Sofia Timofte (scriitor de poezie religioasă), prolificul scriitor şi om istoric Ion Muscalu, domnişoara Parascheva Burduja - compozitor şi textier de muzică uşoară, profesor doctor Cristina Mihaela Ghiciuc, cadru didactic la Universitatea de Medicină „Grigore Popa” din Iaşi, dar şi neobosita doamnă Alina Apostol - primar al comunei Ciorteşti.
Evenimentul a început cu un moment de reculegere în amintirea regretatului scriitor Constantin Străchinaru, iubitor ani la rând al acestui festival. Sfârşitul concursului a adus bucurie pentru toţi copiii participanţi, întrucât fiecare în parte a fost răsplătit cu diplome, trofee şi dulciuri. Au fost împărţite 24 de cupe care au reprezentat premiile I, II şi III, dar şi 2 trofee - Marele trofeu al juriului şi Trofeul organizatorului. Pe tot parcursul concursului, copiii au fost serviţi cu tartine, băuturi răcoritoare şi îngheţate, oferite de domnul Virgil Romanică şi de domnul Dan Farcaş.
Ediţia viitoare va purta numele „Poezie şi cântec în glas de copil”
Marele trofeu al juriului a fost decernat pentru poezia „Moartea căprioarei” - autor Nicolae Labiş, recitată impecabil de Irimia Codruţa Elena (17 ani), iar Trofeul organizatorului a fost câştigat de Moise Lorenzo (8 ani) din Iaşi, care a impresionat cu poezia „Te caut, Iisuse”.
La încheierea festivităţilor, părintele protopop Mihail Roşu, preşedintele de onoare al festivalului, a lansat o provocare organizatorului - preotul Gabriel Merişeşcu - ca următoarea ediţie să includă şi cântec popular românesc. Această propunere a fost acceptată de părintele Gabriel Merişeşcu, care a subliniat că ediţia viitoare a a festivalului va purta numele „Poezie şi cântec în glas de copil”.