„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Final de activități catehetice demonstrative în Protopopiatul Pașcani
Ultimele cateheze special organizate pentru consolidarea educației religioase în parohii și pentru încurajarea preoților în a susține astfel de activități interactive s‑au desfășurat în Protopopiatul Pașcani în intervalul
22‑27 octombrie 2015.
Joi, 22 octombrie, în Parohia Hândrești, pr. paroh Dan Turcu și cei peste optzeci de enoriași - copii, tineri și vârstnici - au dezbătut tema „Care este misiunea mănăstirilor și duhovnicilor din mănăstiri pentru credincioșii din parohii?”. Analizate comparativ, atât parohia, cât și mănăstirea au fost prezentate ca fiind două mlădițe ale aceleiași tulpini, Biserica, având aceeași misiune, și anume mântuirea credincioșilor. Prezentarea a fost susținută de o succesiune de imagini, fiind surprinse diferite aspecte ale vieții din mănăstire în paralel cu viața din parohie. După o sesiune de întrebări și răspunsuri, au fost evocate chipurile unor mari duhovnici: Sfântul Paisie Aghioritul, Arhim. Iachint Unciuleac, Arhim. Ilie Cleopa, Arhim. Paisie Olaru, Arhim. Iustin Pârvu, Părintele Galeriu, pr. Gheorghe Calciu și alții. Părintele protopop Pavel Postolachi, prezent la întâlnire, a subliniat rolul mănăstirilor în viața credincioșilor din parohii: „Un adevărat duhovnic de mănăstire pentru enoriașii noștri este cel care, atunci când spovedește un credincios dintr‑o parohie, îl îndeamnă apoi să‑și îndrepte pașii către parohie”. La această activitate au mai participat pr. secretar Ioan Gigi‑Daniel, pr. Marius‑Ionuț Tabarcea, responsabilul cu cateheza parohială, nouă preoți din Cercul pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” și un profesor pentru disciplina Religie.
„Slujirea preotului în parohie”
Ziua de vineri, 23 octombrie, a fost marcată de susținerea a două cateheze în municipiul Pașcani, respectiv în satul Pietrosu, comuna Tătăruși. Prima activitate a avut ca temă „Slujirea preotului în parohie” și a fost moderată de pr. Florin Călărașu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Pașcani, în prezența a treizeci de credincioși, șapte preoți din Cercul pastoral „Sfântul Ioan Botezătorul” și două cadre didactice. Vizionarea scurtmetrajului rusesc „În numele meu” a deschis expunerea de idei cu privire la misiunea preoțească, fiecare capitol al prezentării fiind argumentat scripturistic și patristic. În finalul întâlnirii, pr. Marius‑Ionuț Tabarcea a adus câteva lămuriri cu privire la tema catehezei, arătând, totodată, necesitatea intensificării activităților catehetice la nivel de parohie. La rândul său, pr. Ioan Gigi‑Daniel a apreciat caracterul educativ și modern al întâlnirii, accentuând rolul deosebit al preotului în relația cu credincioșii.
„Cum participăm activ la viața parohiei?”
A doua temă catehetică a zilei, „Cum participăm activ la viața parohiei?”, a fost dezvoltată de pr. Pavel Ciprian, în prezența a douăzeci și cinci de elevi de la Școala Gimnazială Pietrosu. „Implicare”‑ aceasta a fost noțiunea în jurul căreia preotul catehet a structurat subiectul. Implicarea în activitățile filantropice, în cele sociale, misionare sau culturale - toate sunt forme active ale participării credincioșilor la viața parohiei. În final, elevii au vizionat un film tematic și au primit răspunsuri la întrebările pe care le‑au adresat celor șapte preoți. „Activitățile catehetice derulate în cadrul cercurilor pastorale sunt de un mare folos atât pentru viața parohiei, cât și pentru credincioși, care își pot fixa și îmbogăți cunoștințele, devenind astfel membri activi ai propriei lor comunități”, a precizat pr. Luca Ion Sorin, președintele Cercului pastoral „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.
„Chipuri de mari păstori de suflete ai Bisericii Ortodoxe Române”
După‑amiaza zilei de 24 octombrie a fost dedicată temei „Chipuri de mari păstori de suflete ai Bisericii Ortodoxe Române”. Pr. Ilie Bâia de la parohia Lungani a prezentat frânturi din biografiile unor mari slujitori ai Bisericii, presărate cu scurte învățături și îndemnuri ale acestora. Au fost evocați Arhimandriții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Teofil Părăian, Arsenie Papacioc și părintele Arsenie Boca, fără a fi neglijați și fiii satului, slujitori vrednici ai Bisericii. Printre aceștia se numără pr. Ioan Pintilie, fondator în perioada postbelică a unui cămin de copii în localitatea Scobinți, fost deținut al închisorilor comuniste, și monahia Elena Simionovici, muzeograf de vocație și scriitoare consacrată, în prezent viețuitoare la Mănăstirea Voroneț. Fixarea cunoștințelor a fost realizată prin metoda „Photolangage”, cei 31 de participanți, tineri și vârstnici, asociind informațiile receptate cu un set de imagini sugestive. La cateheză au mai asistat responsabilul cu cateheza din protopopiat și patru preoți din Cercul pastoral „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
„Cine sunt enoriașii?”
Răspunsul la întrebarea „Cine sunt enoriașii?” l‑au primit cei 44 de copii participanți la cateheza susținută în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie de pr. Kui Eugen în biserica Parohiei Boldești, comuna Hărmănești. Din expunere cei prezenți au aflat care sunt drepturile și îndatoririle enoriașilor, conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, dar și ce misiune au aceștia în cadrul unei comunități parohiale. „Enoriașii sunt astfel împreună‑lucrători cu preotul, iar participarea lor la slujbele Bisericii devine mărturia concretă a credinței ortodoxe. Un rol deosebit îl mai au enoriașii în mărturisirea lui Hristos prin fapte bune”, a subliniat preotul catehet. După un scurt cuvânt apreciativ al pr. Ioan Gigi‑Daniel, elevii au prezentat o scenetă religioasă. La cateheză au asistat cinci preoți din Cercul pastoral „Sfânta Ecaterina”, în organizarea ei fiind implicați și doi profesori de Religie.
„Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?”
Ultima întâlnire catehetică din acest ciclu demonstrativ a fost organizată în Parohia Boureni, comuna Balș, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. După oficierea Sfintei Liturghii de către preoții din Cercul pastoral „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, preotul paroh Onea Vasile a prezentat celor șaizeci de participanți tema „Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?”. Au fost surprinse mai multe aspecte, pornind de la laturile misiunii și atingând problematici complexe, cum ar fi cea a tinerilor și a copiilor, cea a prozelitismului sectar sau colaborarea parohiei cu alte instituții. Pentru a aprofunda noile cunoștințe, participanții au fost împărțiți în patru grupe, fiecare având câte un preot moderator și câte o întrebare pentru dezbatere: Care este deosebirea între parohie și Biserică?, În ce constă misiunea Bisericii în lume?, În ce constă misiunea parohiei astăzi? și Care este rolul credincioșilor în parohie? În încheiere, preotul paroh a făcut o apreciere generală a misiunii Bisericii și a adresat tuturor un îndemn: „Să dăm atenție iubirii jertfelnice, să nu fim egoiști și fim altruiști, să urmărim o comuniune euharistică, să avem curaj să ne împărtășim mai des. Împărtășania sugerează misiune, pentru că suntem mădulare vii ale Bisericii”.
În Protopopiatul Pașcani au fost susținute în perioada 18‑27 octombrie 2015 nouă cateheze demonstrative pentru preoții din cele nouă cercuri pastorale. Aceste activități au un caracter interactiv și se încadrează într‑un amplu program de catehizare la nivel de parohii inițiat de Centrul Eparhial Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.