„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Frumuseţea lucrării pastorale cu tinerii
Luni, 4 iulie 2016, a avut loc conferinţa preoţească semestrială cu preoţii din Protopopiatul 3 Iaşi. Întâlnirea s-a desfăşurat la Centrul de conferinţe „Providenţa“ din Iaşi, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.
Programul a început cu Sfânta Liturghie, unde s-au înălţat rugăciuni către Dumnezeu pentru a binecuvânta lucrările pastorale ale preoţilor, dar şi rugăciuni de mulţumire pentru tot ajutorul acordat până în momentul de faţă. După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit în deschiderea conferinţei despre necesitatea implicării preoţilor în lucrarea pastorală cu tinerii, dar şi despre frumuseţea acestei lucrări. De asemenea, în cuvântul de introducere, părintele protosinghel Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, a arătat că este foarte important să cunoaştem care este viziunea noastră pentru a o putea împlini. Nu putem ajunge acolo unde nu ştim. Dacă nu ştim ce ne dorim să facem şi unde vrem să ajungem, lucrarea noastră va fi o lucrare la întâmplare. În povestea Alice în ţara minunilor, Alice ajunge la o intersecţie de drumuri. Neştiind pe unde să meargă mai departe, l-a întrebat pe un iepuraş care o însoţea. Încotro vom merge? Însoţitorul a întrebat-o şi el: dar unde vrei să ajungi? Iar Alice a răspuns: Nu ştiu. Replica însoţitorului a fost: Dacă nu ştii unde vrei să ajungi, atunci... orice drum este bun. Concluzia care rezultă în mod firesc este următoarea: avem nevoie de o viziune şi de o strategie de lucru cu tinerii. Viziunea Sectorului de misiune este formarea unei generaţii de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos.
Corabia în care tinerii
nu sunt doar nişte pasageri inactivi care
fac un voiaj de plăcere
Părintele Nicodim a vorbit nu doar despre o lucrare cu tinerii, ci mai ales prin tineri, prin implicarea tinerilor în viaţa Bisericii. Implicând tinerii în activitatea parohiei, aceştia vor învăţa mult mai mult decât atunci când doar asistă la ce face preotul pentru ei. Apoi implicându-i, ei vor deveni misionari pentru ceilalţi tineri din parohie. Părintele a construit o imagine în care a asemănat Biserica cu o corabie pe care, printre alte categorii de vârstă, sunt şi tinerii. Tinerii nu sunt doar nişte pasageri inactivi care fac un voiaj de plăcere, ci ei sunt mădulare vii în Trupul lui Hristos. Este nevoie ca tinerii să fie implicaţi în viaţa şi bunul mers al corabiei, este nevoie să fie învăţaţi să vâslească, să ştie să înalţe velele pentru ca Duhul Sfânt să bată în acestea şi să facă posibilă înaintarea, este nevoie să înveţe să lege parâmele. Tinerii au primit daruri de la Dumnezeu şi trebuie ajutaţi şi învăţaţi să dăruiască.
S-a vorbit şi despre faptul că prezenţa tinerilor este din ce în ce mai scăzută în parohiile de la sat, şi despre faptul că motivaţia preotului de a se angaja într-o lucrare cu tinerii scade mult în aceste condiţii. Părintele a adus în atenţie pilda fiului risipitor - datorită faptului că tatăl său l-a iubit şi l-a făcut să se simtă persoană şi l-a făcut să se simtă acasă, fiul risipitor, la momentul potrivit, a avut de ce să-şi aducă aminte şi a avut unde să se întoarcă.
- Pe când eram copil la ţară, mergeam la cules fragi, a povestit părintele. Un verişor cu care mergeam la pădure nu culegea decât atunci când erau foarte mulţi fragi, nu se apleca doar pentru unul-doi fragi.
- Apleacă-te, îi spuneam, chiar dacă sunt unul-doi, căci atunci când te apleci o să mai descoperi şi altele. Cred că la fel se întâmplă şi în pastoraţia tinerilor. Chiar dacă nu avem la început foarte mulţi tineri implicaţi în lucrarea noastră, aceştia se descoperă şi se adaugă pe parcurs. Important este să ne aplecăm şi pentru unul.
Pentru a fi mai uşor de intrat „în lumea tinerilor“, la fel ca şi la celelalte conferinţe preoţeşti din acest an, participanţii au asistat la o prezentare susţinută de doi tineri, prezentare intitulată „Preotul şi tânărul - împreună pe drumul către Dumnezeu“. În această scurtă expunere s-a vorbit succint despre cine este tânărul, cum este perceput preotul de către cei tineri, despre contextul în care trăiesc tinerii de astăzi şi despre activităţile care ar putea să înlesnească această „colaborare“ dintre preot şi tânăr pe drumul către Dumnezeu. Prezentarea a fost susţinută de Bianca Grosu, studentă la Arhitectură şi voluntar ATOR, şi de Emanuel Buta, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi preşedinte ASCOR Iaşi. După acest moment, a urmat un dialog între preoţi şi tineri, în care s-a ajuns la concluzia că, pe lângă cei şapte ani de acasă, pe lângă educaţia din şcoală, este esenţială implicarea Bisericii în rândul tinerilor prin diverse activităţi: religioase, culturale, ecologice, de timp liber şi de formare.
Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a îndemnat şi încurajat preoţii participanţi să continue lucrarea începută şi să adauge la ceea ce fac deja una din următoarele activităţi: ecologizare în comunitate împreună cu tinerii din parohie, îngrijirea monumentului eroilor dacă există în parohie sau îngrijirea cimitirului prin participarea tinerilor. De asemenea, preoţii au fost invitaţi să se îmbogăţească prin lectura unei cărţi din care să înţelegem mai bine cine este tânărul şi cum trebuie abordat pentru a fi apropiat de Dumnezeu. La finalul acestei conferinţe, un grup de copii de la parohiile Doroşcani, Popeşti şi Hărpăşeşti, dirijat de părintele Bogdan Mihalache, a susţinut un moment artistic, evidenţiind într-un mod plăcut potenţialul tinerilor de azi. (Emanuel Buta - preşedinte ASCOR Iaşi)