„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Grigore Vieru, omul şi poetul, omagiat la Seminarul Teologic Dorohoi
Miercuri, 14 februarie 2018, s-au împlinit 83 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru, un poet cu o operă închegată, care şi-a câştigat cu cinste un loc în literatura română. În acest context, membri ai cenaclului „Haris" de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob" Dorohoi au adus un omagiu poetului, sub egida „Grigore Vieru - omul şi poetul". Activitatea s-a înscris în seria manifestărilor dedicate poetului Grigore Vieru, scopul proiectului fiind descoperirea şi redescoperirea lecturii, cunoaşterea valorilor culturale, precum şi cultivarea gustului estetic.
Versurile lui se înscriu într-un program literar, ce au ca element esenţial apărarea şi păstrarea limbii române. Poezia lui reprezintă sinteza cuvântului, e o cultură spirituală. Profunzimea şi dramatismul tulburător, naturaleţea şi melodicitatea folclorică îmbinate cu dorinţa de a pătrunde în tainele sufletului uman îi asigură poeziei lui Grigore Vieru popularitate în rândurile celor mari şi mici. Opera lui a devenit sinonim cu Mama, Patria, Credinţa, Copilăria, Casa părintească, cu Istoria şi Limba acestui neam, Natura pitorească a plaiului nostru mioritic. Rămâne, incontestabil, o voce de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei româneşti. Un pom înflorit este acest minunat cântec din adâncurile fiinţei, numit Grigore Vieru.
A trăit întotdeauna cu Basarabia şi Bucovina în glasul versului său. A fost un poet al lacrimilor, al luminii... Un poet care şi-a asumat greul unui grai, un asemenea poet rămâne-va suflet în sufletul neamului său. Grigore Vieru întrupează destinul unui scriitor cu o înzestrare spirituală de excepţie. (Prof. Cristina-Ionela Ignat)