„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Horele lui Grigore Leşe „şi-au făcut culcuş“ în inimile ieşenilor
Luni, 9 noiembrie 2015, de la ora 18:00, Grigore Leşe a venit să le horească ieşenilor prezenţi la Casa de Cultură a Studenţilor.
Concertul „Horea, înger păzitor şi ispită“ a fost organizat de către Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, în parteneriat cu Asociaţia Familia Tradiţională, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Zilelor ProVita Iaşi - Rolul şi importanţa tatălui în familie, desfăşurate în perioada 3-9 noiembrie.
„Am ajus la finalul Zilelor ProVita 2015 şi suntem foarte fericiţi. Întâlnirile din aceste zile au culminat cu frumosul eveniment cultural-artistic susţinut de Grigore Leşe, la care au luat parte peste 500 de persoane. Ne bucurăm că în urma zilelor Pro Vita am reuşit să transmitem o parte din mesajul nostru pro viaţă unui public de peste 1.200 de oameni. Acest lucru ne face să avem încredere în activităţile ce vor urma şi sperăm ca Zilele ProVita să ia amploare în anii ce vor urma“, a declarat Cosmin Brînză, referent în cadrul Departamentului ProVita.
Artistul, originar din Ţara Lăpuşului, a abordat diverse cântece aparţinând amplului său repertoriu, prezentând melodii de dor, de cătănie, compunând parcă prin muzică o imagine clară a sufletului românesc.
„De câte ori vin la Iaşi, vin cu o mare bucurie. Am mai fost aici cândva cu aromânii şi am spus o poveste, iar altădată am fost cu muzici medievale şi cu voci tradiţionale. De data asta am venit singur, să spun o poveste despre singurătate, să spun o poveste despre părinţi, despre cum se regăseşte omul în cântare, despre ce înseamnă să fii singur şi cum îţi poţi astâmpăra însingurarea. O să horesc oamenilor, o să le spun poveşti despre cum am izbândit eu în lumea asta şi despre ingredientele necesare pentru a-ţi putea alege drumul în viaţă“, a mărturisit Grigore Leşe în deschiderea concertului.
„Să trăim clipa şi să ne raportăm la trecut, privind mereu spre viitor!“
Spectacolul de luni seară a fost o continuare a seriei iniţiate de cunoscutul solist de muzică populară, prin care el încearcă să învie cuvântul cântat şi să promoveze muzica străveche din satele româneşti. Un moment special în cadrul acestui eveniment cultural a fost şi lansarea, în premieră la Iaşi, a celui de-al doilea volum autobiografic al artistului, intitulat „Horea în grumaz, înger păzitor şi ispită“.
„Mă întreb mereu dacă eu am găsit horele sau dacă ele m-au găsit pe mine. Horelor care mi s-au potrivit le-am făcut culcuş în inimă. Şi dacă ele au culcuş acolo, atunci eu mă pot astâmpăra. Şi astâmpărarea vreau să o transmit şi celor din jurul meu. Generaţiile următoare trebuie să preia această dimensiune spirituală, să preia cântecele şi obiceiurile noastre. Mă întreabă unii dacă trebuie să ne întoarcem la tradiţie, la cultura tradiţională. Şi le spun mereu acelaşi lucru: trebuie să ne raportăm la ceva, la un trecut, dar trebuie să trăim şi clipa. Trebuie să trăim clipa şi să ne raportăm la trecut, privind mereu spre viitor!“, a mai adăugat maestrul.
Folclor şi caritate
Având în vedere că Departamentul ProVita manifestă o preocupare intensă pentru familie, sumele strânse din vânzarea biletelor au fost direcţionate către cei 1.385 de copii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ, asistaţi prin Programul de solidaritate pentru familia cu mulţi copii - „Sf. Stelian“. Acesta, pe lângă faptul că îşi propune să promoveze modelele de familii numeroase, aduce o contribuţie consistentă şi în ajutorarea familiilor nevoiaşe sau în susţinerea la studii a tinerilor din aceste familii fără posibilităţi materiale.