„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Hram la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ Bogonos
Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioşii din satul Bogonos al cărui sfânt locaş este aşezat, de un veac, sub ocrotirea acestor sfinţi.
Cinstirea ocrotitorilor a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de un sobor de preoţi, în fruntea căruia s-a aflat părintele Ştefan Chiruţa, de la Parohia „Învierea Domnului" din Iaşi, care a rostit şi cuvântul de învăţătură. Rugăciunea, încălzită de inimile multor credincioşi, a fost urmată de un moment artistic prezentat de copiii satului, sub îndrumarea doamnei profesoare de religie şi a doamnelor învăţătoare. Acţiunea a continuat cu prezentarea unui material Power-Point intitulat Biserica „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena", Bogonos - un veac de la punerea pietrei de temelie, în care s-a evidenţiat faptul că lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş au început în anul 1918 şi s-au definitivat în anul 1924, când a avut loc şi slujba de sfinţire. Participanţii au fost mişcaţi de dragostea şi jertfelnicia de care au dat dovadă străbunii lor, care, prin contribuţia ctitorilor, îndeosebi a ministrului Basarabiei Ion C. Inculeţ şi a soţiei sale, Ruxandra, născută Cantacuzino-Başotă, au reuşit să ridice altar de rugăciune lui Dumnezeu. Părintele paroh a interpretat acest act ca fiind un ecou al bucuriei unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. O secţiune a materialului a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, arătându-se în chip deosebit personalitatea ministrului Ion Inculeţ (1884-1940), considerat unul dintre marii făuritori ai unirii.
Slujirea Sfintei Liturghii, care a făcut deplină bucuria credincioşilor, a fost urmată de slujba de pomenire a ctitorilor bisericii şi de agapa frăţească.
(Pr. Costan Vasile)