„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Hramul Bunei Vestiri în Bucovina
Buna Vestire a fost sărbătorită în mod cu totul deosebit la Mănăstirea Sihăstria Putnei: Sfânta Liturghie dedicată hramului acestei aşezări monahale a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Alături de cei doi ierarhi s-a aflat în rugăciune la marea sărbătoare şi Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, ale cărui sfinte moaşte au poposit pentru câteva zile la mănăstirea bucovineană. Racla cu mâna dreaptă a Sfântului a fost adusă de o delegaţie de la mănăstirea din Insula Eghina (Grecia).
Numeroşi pelerini din toată ţara au mers în perioada 22-25 martie 2019 la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru a aduce cinstire moaştelor Sfântului Nectarie de Eghina şi a participa la hramul aşezământului monahal: Buna Vestire.
Slujba de hram a fost oficiată luni, 25 martie 2019, de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Ne-au adunat aici Maica Domnului, Sfântul Ierarh Nectarie, Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare; ne-au adunat toţi cuvioşii care s-au nevoit în locurile acestea din jurul mănăstirilor Putna şi Sihăstria Putnei şi care s-au nevoit în întreaga Moldovă de Nord, în întreaga Bucovină. Ne-au adunat şi părinţii noştri după trup şi bunicii şi înaintaşii noştri şi toţi cei care au trăit într-un anume fel şi au făcut ca noi să fim ceea ce suntem. Dacă suntem ceva, toţi suntem prin mijlocirea înaintaşilor noştri. Viaţa lor a determinat ceva în urmaşii lor, adică în noi, şi dacă avem o credinţă în Dumnezeu şi un anume mod frumos de vieţuire, datorăm acestea în primul rând înaintaşilor noştri”, a spus Preasfinţitul Părinte Sofian, în cuvântul de învăţătură.
Însemnătatea sărbătorii mănăstirii bucovinene, la care au fost prezenţi 10.000 de credincioşi, a fost subliniată în cuvântul de final şi de stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, părintele arhimandrit Nectarie Clinci: „Această zi reprezintă pentru credincioşii din nordul Bucovinei, şi nu numai, un moment solemn şi de o mare însemnătate duhovnicească, întrucât în această zi se serbează hramul Bisericii «Buna Vestire» a Mănăstirii Sihăstria Putnei, care dovedeşte, prin însăşi existenţa ei, că acolo unde există credinţă şi nădejde, totul este posibil. Oamenii au îmbrăcat straie de sărbătoare şi au venit să o cinstească aşa cum se cuvine pe Maica Domnului, prin rugăciune şi post”.
„Simt fiorul de emoţie pe care cred că îl simt majoritatea oamenilor care au venit să se închine Maicii Domnului, sunt prezenţi aici mii de oameni la hramul mănăstirii noastre. E o mare binecuvântare cu această sărbătoare a Bunei Vestiri pentru că este hramul mănăstirii noastre; anul acesta a fost adusă spre închinare şi mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, care ştim că este grabnic ajutător şi vindecător de nenumărate boli, dar mai ales de boala această necruţătoare - cancerul. A fost o sărbătoare de mare bucurie duhovnicească, au slujit mulţi preoţi. Mulţumim episcopilor care au slujit, Preasfinţitul Părinte Sofian şi Preasfinţitul Părinte Damaschin, delegaţiei din Eghina - Grecia şi oamenilor care s-au rugat împreună cu noi”, a adăugat stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Hram şi la Mănăstirea Moldoviţa
Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost prilej de mare bucurie şi pentru Mănăstirea Moldoviţa, care şi-a prăznuit cu acest prilej hramul. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat şi de această dată în mijlocul obştii monahale.
Ierarhul a fost aşteptat, alături de monahii, şi de majoritatea locuitorilor din satele apropiate. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe un podium special amenajat în incinta aşezământului monahal; răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii.
La sărbătoarea Moldoviţei au participat stareţi şi stareţe din mănăstirile bucovinene, precum şi oficialităţi locale. Curtea locaşului de cult s-a umplut până la refuz de credincioşii veniţi să participe sufleteşte la dubla sărbătoare: slujba dedicată hramului şi prezenţa arhiereului şi a soborului ales de preoţi slujitori. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat şi o hirotonie întru preot.
IPS Părinte Pimen a încheiat Sfânta Liturghie cu un cuvânt de învăţătură, a binecuvântat credincioşii şi a împărţit anafura.
„Tainele lui Dumnezeu se înţeleg, după cum scrie Sfântul Ioan Gură de Aur, prin credinţă şi tăcere. Iar credinţa este darul lui Dumnezeu, prin care noi înţelegem, în măsura posibilităţilor, şi cu mintea, până la un loc, mai departe înţelegem numai prin credinţă”, le-a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor credincioşilor prezenţi.
Toată asistenţa s-a bucurat la final de un miniprogram artistic, susţinut de elevii şcolilor gimnaziale din satele comunei. Ierarhul a răsplătit talentul micilor artişti îmbrăcaţi în straie populare, care s-au bucurat de apreciere unanimă pentru cântecele şi recitările prezentate.
Situată la 15 km de comuna Vama, Mănăstirea Moldoviţa este ctitorie voievodală din timpul Muşatinilor. Prima biserică a mănăstirii a dăinuit până în sec. al XV-lea, când, din cauza unor alunecări de teren, s-a prăbuşit. A fost refăcută pe un alt amplasament de voievodul Petru Rareş, păstrându-i-se acelaşi hram: Buna Vestire. Astăzi, mănăstirea face parte din Patrimoniul UNESCO. Pictura interioară a mănăstirii este un excepţional document artistic din perioadele de domnie ale lui Petru Rareş. Pictura exterioară, cu influenţe din goticul internaţional şi din Renaştere, având o diversitate de teme şi motive, transformă Mănăstirea Moldoviţa într-un mesager internaţional al culturii şi artei româneşti. Stareţa Mănăstirii Moldoviţa este stavrofora Benedicta Tatulici.