„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Hristos: sufletul satului meuˮ, la Hârlău şi Săveni
Zilele trecute, protopopiatele Săveni şi Hârlău şi-a desemnat câştigătorii în faza pe protopopiat a Concursului naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meuˮ.
În data de 16 aprilie 2019, la Muzeul Ţăranului Român din Flămânzi, s-a desfăşurat faza pe protopopiat a Concursului naţional catehetic „Hristos: sufletul satului meuˮ.
În concurs au fost înscrise două parohii, Şendreni, reprezentată de pr. paroh Ceobanu Petru, şi „Nicolae Bălcescu IIˮ - Flămânzi, reprezentată de pr. paroh Patacă Constantin. Din membrii juriului au făcut parte, pe lângă responsabilul cu cateheza, profesoara de limba şi literatura româna Vouciuc Ana-Maria de la Şcoala Gimnazială Sticlăria, profesorul de muzică Stâncescu Alexandru de la Şcoala Gimnazială „Petru Rareşˮ - Hârlău, profesorul de arte plastice Vouciuc Ciprian de la Şcoala Gimnazială Poiana-Deleni.
Locaţia de desfăşurare a concursului nu a fost aleasă deloc întâmplător. Nou înfiinţatul Muzeu al Ţăranului din Flămânzi readuce în atenţia publicului date despre importanţa Răscoalei de la 1907, dar, în acelaşi timp, încearcă să reconstituie universul ţăranului flămânzean, cu tot ceea ce înseamnă acesta: tradiţii, port popular, ocupaţii, ritualuri ale vieţii.
După analizarea portofoliilor înscrise în concurs, membrii juriului au decis ca locul I să fie acordat Parohiei „Nicolae Bălcescu IIˮ Flămânzi, care va reprezenta Protopopiatul Hârlău la faza eparhială a concursului.
„Popas în satul de odinioarăˮ, portofoliu câştigător la Săveni
„Hristos: sufletul satului meuˮ - Concursul naţional catehetic a poposit vineri, 19 aprilie 2019, şi la Săveni, pentru a desemna portofoliul câştigător la nivel de protopopiat.
În spatele fiecărui portofoliu s-a aflat o întreagă echipă: preot, profesor, copii şi tineri, care s-au implicat într-un efort comun de a-L descoperi pe Hristos, Cel care veghează peste vatra fiecărui sat în parte. Tradiţiile străbune oglindesc strânsa relaţie a portului popular cu credinţa şi nădejdea în Dumnezeu. În prisma acestui fapt, comisia de jurizare, formată din profesoara de limba română Tronciu Iulia, profesoara de religie Nechita Maria şi preotul responsabil de cateheză Merăuţă Vasile, a avut dificila misiune de a discerne implicarea şi adaptarea la cerinţele propuse de concurs a fiecărei echipe în parte, prezente prin portofoliul realizat.
În urma analizei celor opt portofolii înscrise în concurs la Protopopiatul Săveni, punctajul cel mai mare l-a obţinut „Popas în satul de odinioarăˮ, portofoliu realizat de Parohia „Sfântul Dumitru Avrămeniˮ, coordonat de prof. de religie Cojocaru Claudiu şi pr. Răţoi Ionuţ Alin, în colaborare cu Şcolile Avrămeni şi Manoleasa. A doua poziţie, la un punctaj strâns, a fost obţinută de portofoliul Parohiei Bozieni, coordonat de pr. prof. Anisiea Gheorghiţă. Locul trei i-a revenit portofoliului Parohiei Bădiuţi, coordonat de pr. Haraga Mihai.
Fiecare echipă în parte a dobândit un mare câştig: pe lângă faptul de a redescoperi tradiţiile naţionale, care au contribuit la conservarea credinţei străbune, participanţii L-au descoperit şi trăit pe Hristos, Cel care a vegheat şi poartă de grijă în continuare de vatra satului românesc.