„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“, cinstită în Eparhia Romanului şi Bacăului
Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Eroii Neamului“ din incinta Unităţii Militare din oraşul Bacău a serbat miercuri, 12 iulie 2017, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Sfântul Munte Athos. Sărbătoare a fost şi la Salina Târgu Ocna din Oneşti, la Biserica „Sfântul Ioan“ din Târgu Ocna, precum şi în Parohia Pănceşti - Sascut.
Credincioşii din Bacău au serbat-o miercuri, 12 iulie 2017, pe Maica Domnului la Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe“ şi „Eroii Neamului“ din incinta Unităţii Militare din oraş, aceasta deoarece în locaşul de închinăciune se află o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa“. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în seara zilei de 11 iulie 2017 s-a oficiat Privegherea de către arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial şi delegat al Centrului Eparhial din Roman. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, la miezul nopţii s-a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi băcăuani, dar şi a angajaţilor Centrului 115 Comunicaţii RMNC.
Liturghie în Salina Târgu Ocna
Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul au fost serbaţi miercuri în Biserica „Sfânta Varvara“ din Salina Târgu Ocna, judeţul Bacău. După slujba Acatistului, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a oficiat Sfânta Liturghie. Vizitatorii şi pelerinii prezenţi s-au bucurat de o atmosferă duhovnicească deosebită în adâncurile sării târgocnene. Părintele Petru Roncea de la Parohia Viişoara, Protopopiatul Oneşti, a explicat credincioşilor prezenţi felul minunat în care Icoana „Prodromiţa“ s-a pictat, precum şi aspecte din viaţa şi învăţătura Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul. „Printre pelerinii prezenţi, un număr mare de copii de la Parohia «Pogorârea Duhului Sfânt» din Bacău, dimpreună cu părintele Adrian Ghinea şi părintele Vasile Busuioc, precum şi alţi voluntari au poposit aici, închinându-se şi cântând pricesne“, a relatat preotul Elisei Roncea.
Copie a „Prodromiţei“ în Biserica „Sfântul Ioan“ din Târgu Ocna
Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Sfântul Munte Athos a fost marcată şi la Biserica „Sfântul Ioan“ din oraşul Târgu Ocna. Aici se află o icoană a Maicii Domnului „Prodromiţa“ ce a fost adusă la mijlocul secolului trecut la Mănăstirea Măgura din Târgu Ocna de către călugări greci. După cum a menţionat părintele Silviu Butucaru, slujitor la acest sfânt locaş, ea a stat aici până în anul 1964, când s-a întâmplat durerosul eveniment al dărâmării bisericii şi închiderea mănăstirii de către regimul comunist. Atunci odoarele mănăstirii au început să fie trimise diferitelor biserici din zonă şi astfel această icoană a Maicii Domnului - „Prodomiţa“ - a ajuns în Parohia „Sfântul Ioan“. „Preoţii slujitori ai parohiei au săvârşit şi o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite prin mijlocirea Maicii Domnului“, a menţionat părintele Silviu Butucaru.
Cateheză despre sfintele icoane în biserica Parohiei Pănceşti - Sascut
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în Parohia Pănceşti din Protopopiatul Sascut a fost săvârşită miercuri, 12 iulie, slujba Acatistului Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“, urmată de susţinerea unei cateheze despre cinstirea sfintelor icoane. Alături de credincioşii din Parohia Pănceşti prezenţi la slujbă, au participat şi copiii incluşi în programul Şcolii de vară „Vacanţă în tinda Bisericii“. Aceştia au venerat icoana Maicii Domnului - „Prodromiţa“, aşezată spre închinare în biserică. A urmat susţinerea unei cateheze despre cinstirea sfintelor icoane, susţinută de către părintele Ioan Negoiţă, protopop de Sascut. „Am prezentat şi istoricul Icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa» din biserica din Pănceşti, reproducere fidelă a celei originale din Sfântul Munte Athos. La final, tinerii prezenţi au adresat întrebări legate de cinstirea sfintelor icoane şi despre valoarea religioasă a icoanelor făcătoare de minuni venerate de credincioşi, precum şi despre prezenţa Icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa» în bisericile din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului“, a menţionat pr. protopop Ioan Negoiţă. Icoana „Prodromiţa“ este una dintre icoanele nefăcute de mână omenească, ea fiind zugrăvită în chip minunat, prin dumnezeiasca rânduire. Icoana a fost zugrăvită în chip minunat în anul 1863, de către zugravul Iordache Nicolau în Mănăstirea Bucium de lângă Iaşi. În acel an, părinţii Nifon şi Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu, din Sfântul Munte Athos, venind în ţară pentru trebuinţele schitului, aveau în inima lor o mare dorinţă pentru o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care să fie aşezată în biserica cea nouă, după cum mai toate mănăstirile Sfântului Munte au câte o icoană făcătoare de minuni. Icoana din biserica de la Pănceşti este o copie a celei de la Prodromu, executată în anul 1906 în atelierele Mănăstirii româneşti Prodromu din Muntele Athos, după cum reiese din inscripţia de la baza ei, reuşindu-se dobândirea acestui odor prin mijlocirea monahului Varlaam Gavrilă, originar din Pănceşti şi vieţuitor la Schitul Prodromu în acea vreme.