„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„În biserică suntem un singur trup, împreună cu sfinţii“
Credincioşii din Gura Humorului au participat duminică, 3 iulie 2016, în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen la catedrala oraşului. La final, s-a săvârşit Parastasul pentru ctitorii locaşului de închinăciune.
Duminica Sfinţilor Români a fost marcată în mod deosebit de preoţii şi credincioşii humoreni. Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Naşterea Maicii Domnului“. Slujba s-a săvârşit cu prilejul serbării celui de-al doilea hram, Duminica Sfinţilor Români, rânduit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul sfinţirii locaşului de închinăciune (21 august 2011). La orele dimineţii, ierarhul locului a fost întâmpinat în faţa catedralei de soborul preoţilor, de credincioşii îmbrăcaţi în costume naţionale, de copiii ce purtau în mâini flori şi de credincioşii din tot oraşul. Cu multă credinţă şi evalvie, oamenii s-au rugat în timpul slujbei, atât pentru cele de folos sufletului lor, cât şi pentru cei plecaţi în lumea veşniciei. La momentul împărtăşirii, numeroşi copii s-au apropiat de Sfântul Potir pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a vorbit despre semnificaţia Duminicii Sfinţilor Români, evidenţiind că, prin sufletele strămoşilor noştri, „cuvântul lui Dumnezeu a rodit foarte frumos“. Înaltpreasfinţia Sa a explicat că noi, creştinii ortodocşi, iubim Biserica pentru că ne zideşte sufleteşte. „Zidim biserici mari pentru ca oamenii să încapă în ele. Un exemplu este această catedrală care s-a ridicat cu multă jertfă, în formă de cerc. Cercul este simbolul unirii şi al unităţii, iar în biserică suntem un singur trup, împreună cu sfinţii“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Pimen. În continuare, s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi donatorii catedralei din Gura Humorului. În acelaşi timp, părintele paroh Mircea Nuţu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie, dar şi preoţilor şi credincioşilor care s-au rugat împreună. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat apoi Trisaghionul la mormântul preotului Vasile Nuţu, aflat lângă locaşul de închinăciune. La ieşirea din biserică, oamenii au primit câte un pachet cu alimente din partea Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, pe cuprinsul căreia se află catedrala humoreană.