„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Înălţarea Sfintei Cruci, hramul de toamnă al Mănăstirii Râşca
Ziua de 14 septembrie 2019 a fost prilej de bucurie pentru obştea Mănăstirii Râşca, care l-a primit în mijlocul ei pe Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru a sărbători împreună ziua Înălţării Sfintei Cruci - hramul de toamnă al mănăstirii.
Programul sărbătorii a început de vineri, 13 septembrie, cu primirea, în sunetul buciumelor, a odoarelor sfinte venite din Grecia: icoana Maicii Domnului „Stareţa Sfântului Munte” de la Mănăstirea Pantocrator, o părticică din lemnul Sfintei Cruci, un spin din coroana Mântuitorului, părticele din moaştele Sfântului Ciprian şi ale Sfântului Nectarie. De la intrarea în localitate, soborul de preoţi a mers în procesiune până în curtea sfântului locaş.
Sâmbătă, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în paraclisul de vară situat în incinta complexului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri din Corul „Makarios” din Suceava. Din soborul co-slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Nectarie Yfantidis, stareţul Mănăstirii Xenia din Volos, părintele Andrei Vlachiotis din Atena şi arhimandritul Mihail Balan, stareţul Mănăstirii Râşca. La momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, monahul Iustin a fost hirotonit ierodiacon, iar ierodiaconul Ştefan a fost hirotonit ieromonah - ambii vieţuitori ai Schitului Sihăstria Râşcăi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin a spus: „Cu semnul Sfintei Cruci suntem protejaţi, suntem întăriţi, suntem ocrotiţi de Dumnezeu - Care s-a răstignit pe Sfânta Cruce - şi cel rău nu are putere asupra noastră. Însemnaţi-vă cu semnul Sfintei Cruci, iubiţi semnul Sfintei Cruci. Nu putem să luptăm cu păcatul dacă nu cerem ajutorul lui Dumnezeu Care s-a răstignit pe Cruce. Nu vom putea să mărturisim Sfânta Cruce câtă vreme nu trăim după Cruce. Nu vom putea să ţinem Crucea înălţată, Crucea văzută, Crucea pe care toţi oamenii s-o recunoască în viaţa noastră, atâta vreme cât noi nu ne răstignim păcatele, patimile, pornirile rele, gândurile noastre cele necurate. Ziua de astăzi este ziua în care ne amintim pe de o parte de Hristos, Care pentru noi şi pentru a noastră mântuire S-a răstignit, dar este şi o zi în care Dumnezeu ne cheamă - ca oarecând pe Patriarhul Macarie - să ţinem sus Crucea. Ţineţi sus Crucea! Nu vă ruşinaţi că sunteţi mărturisitori ai Crucii, nu vă ruşinaţi de Biserică, nu vă lepădaţi de Dumnezeu, de Biserica Lui cea sfântă şi de Sfânta Cruce. Nici Dumnezeu nu s-a ruşinat de Cruce, nici dumneavoastră să nu vă ruşinaţi de puterea şi ajutorul ei! «Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim!»”.
La finalul Sfintei Liturghii, un scurt program de cântece religioase şi patriotice a fost prezentat de un grup de copii din Parohia Dorneşti.