„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a participat la sfinţirea primei biserici ortodoxe româneşti din Regatul Norvegiei
În cadrul vizitei pastorale în Episcopia Europei de Nord, la invitaţia PS Părinte Macarie al Europei de Nord, ieri, 22 septembrie 2019, IPS Părinte Teofan, IPS Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord, şi PS Părinte Macarie au sfinţit prima biserică ortodoxă românească din Regatul Norvegiei, la Haugesund. Locaşul a fost construit acum o sută de ani, iar astăzi aparţine parohiei româneşti de aici.
Biserica are ca hram cinstirea icoanei cea de toţi fericită a Maicii Domnului, fiind ocrotită, de asemenea, de către Sfântul Macarie cel Mare şi Sfântul Macarie Alexandrinul. Târnosirea bisericii a fost urmată de slujirea Sfintei Liturghii, unde, alături de arhierei, au slujit şi cei cinci preoţi români din Regatul Norvegiei. Răspunsurile la strană au fost date de către membrii grupului de muzică bizantină „Anastasios” din Târgu Mureş.
Parohia a fost înfiinţată prin Decizia nr. 42 din data de 26.03.2013 a Părintelui Episcop Macarie, iar în data de 4 mai 2014 a fost încredinţată spre păstorire părintelui Dumitru Valeriu Chiorbeja. Catapeteasma bisericii este din lemn de paltin, lucrată de Liviu Lupescu, Ion Lupu şi Nicolae Tudosia, după planurile zugravului Mihai Coman din Bucureşti.
Pericopa din Sfânta Evanghelie a fost explicată într-un cuvânt de învăţătură de către IPS Părinte Teofan, care a subliniat că biserica sfinţită trebuie să fie pentru românii ortodocşi din Norvegia o adevărată legătură cu Hristos, cu Biserica Sa, cu ţara şi, în acelaşi timp, o corabie a călătoriei lor spre Împărăţia Cerurilor.
„Doar Biserica poate oferi creştinilor mijloacele prin care aceştia pot rezista cântecului sirenelor care îi cheamă spre obţinerea de averi, putere şi plăceri vătămătoare ale sufletului, împiedicându-i să sesizeze profunzimea lucrurilor, împiedicându-i să pescuiască la adânc”, a spus IPS Teofan.
De asemenea, IPS Serafim a ţinut un cuvânt de învăţătură înainte de împărtăşirea credincioşilor, subliniind elementele care sudează o comunitate şi faptul că oamenii au nevoie de cuvânt viu, cuvânt pe care îl găsesc în Biserica lui Hristos.
La finalul slujbei, PS Macarie a oferit IPS Teofan Crucea Nordului pentru ierarhi, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Europei de Nord. La rândul său, IPS Teofan a oferit părintelui paroh Crucea Moldavă şi un set de Sfinte Vase.