„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a sfinţit Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Soci
Biserica din Parohia Soci, Protopopiatul Paşcani, a fost sfinţită ieri, 19 august. Slujba de târnosire, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Tradiţionalei primiri în straie populare româneşti şi sunet de clopot i-a urmat slujba de sfinţire, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, mai întâi la exterior şi continuând în interior cu târnosirea Sfintei Mese şi a veşmântului iconografic al locaşului de cult.
„Lui Dumnezeu îi plac şi oamenii gospodari, şi oamenii care îşi asumă responsabilităţi”
În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei: „Aflăm din Evanghelia de astăzi că un tânăr ca mulţi dintre cei de faţă, întâlnind într-o zi pe Domnul Hristos, Îl întreabă: «Doamne, ce să fac, ca să moştenesc Împărăţia de veci?». Oare există cineva aici care, atunci când era tânăr, sau acum, mai în vârstă, să-şi fi pus întrebarea într-un mod atât de clar, precum tânărul acesta? Dacă suntem sinceri cu noi înşine, realizăm că ne-am gândit la acest lucru foarte rar sau, probabil, deloc. Căci, de obicei, noi, oamenii, ne punem trei întrebări. Care sunt acestea? În general, în viaţa oamenilor, cele trei întrebări sunt următoarele: «Ce să fac, să fiu mai bogat?», «Ce să fac pentru a avea putere mai multă, adică o funcţie mai înaltă» şi «Ce să fac, pentru a ne bucura mai mult de viaţă?». Sunt trei întrebări pe care le punem adesea şi, în general, nu este greşită această abordare. Căci, lui Dumnezeu îi plac şi oamenii gospodari, şi oamenii care îşi asumă responsabilităţi şi le exercită aşa cum trebuie, iar Dumnezeu, de asemenea, nu doreşte să fim oameni trişti, ci să ne bucurăm de viaţă. (...) Să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască şi nouă să ne punem mai des întrebarea: «Ce să fac, ca să moştenesc Viaţa de veci» şi să găsim în Evanghelie răspunsul la această fundamentală întrebare. Să ne ajute Dumnezeu să împlinim această taină a vieţii de creştin şi să o transmitem şi copiilor, şi generaţiilor care vin după noi”.
Slujbă de parastas pentru cei peste 500 de soldaţi români care au murit la Soci în cel de-al Doilea Război Mondial
La iniţiativa preotului paroh Romică Siminciuc s-a ridicat o troiţă înzestrată cu două turnuri pentru soldaţii români căzuţi în luptele de la Soci-Boureni-Brăteşti şi care au fost înmormântaţi în cimitirul vechi, acest monument fiind îngrijit de către elevii şi tinerii parohiei. Despre acest aspect a vorbit, în continuare, părintele protopop Pavel Postolachi, subliniind şi importanţa târnosirii acestui sfânt locaş: „Astăzi, pe Valea Moldovei, unde acum peste 700 de ani descăleca din Maramureşul istoric Dragoş Vodă, ne-am adunat şi noi la sfinţirea unui alt simbol maramureşean - această biserică din lemnul codrilor noştri româneşti, o biserică al cărei turn se înalţă, parcă, până la ceruri, o biserică frumoasă, zidită peste mormintele unor ostaşi eroi ai neamului românesc, ostaşi care au căzut în codrii Paşcanilor, neştiind de unde vin şi unde se mai duc. Dar au ştiut să răspundă chemării lui Dumnezeu de a-şi apăra ţara, credinţa şi valorile”.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a oficiat şi o slujbă de parastas pentru cei peste 500 de soldaţi români care au murit pe aceste meleaguri în cel de-al Doilea Război Mondial şi sunt înmormântaţi în curtea bisericii. Tot întru pomenirea acestora, reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale au depus, în faţa troiţei din mijlocul cimitirului, coroane de flori. Pentru osteneala adusă la ridicarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult, preotul paroh Romică Siminciuc a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan Crucea Moldavă.
Veteranul de război Paiu Ion, în vârstă de 98 de ani, a primit, din partea IPS Teofan Diploma „Stefan cel Mare şi Sfânt” cu insignă, iar veteranul Răţoi Dumitru, de 99 de ani, a primit o icoană cu Mântuitorul.