„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, în pelerinaj la Muntele Athos
În perioada 6-12 aprilie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan s-a aflat, împreună cu câţiva părinţi din Arhiepiscopia Iaşilor, într-un pelerinaj la Muntele Athos, loc de închinare pentru întreaga lume ortodoxă.
Primele două zile ale pelerinajului l-au găsit pe IPS Teofan în mijlocul monahilor români de la Schitul Lacu, unde a participat la slujba de priveghere dedicată sărbătorii Bunei Vestiri. Atmosfera de rugăciune a fost împodobită de cântarea Corului Tronos al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă. După privegherea de sâmbătă seara, un sobor de preoţi, având în mijloc pe IPS Teofan, a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ierodiacon Paisie, vieţuitor al Schitului Lacu, a fost hirononit ieromonah de către IPS Teofan.
Pelerinajul a continuat în ziua de luni, printr-un drum spre Schitul „Sfânta Anaˮ, loc de o frumuseţe duhovnicească cu totul aparte. Ziua următoare aminteşte, prin încărcătura ei spirituală, de urcuşul lui Moise pe muntele Sinai, rugăciunea unindu-se cu efortul fizic de a înainta pe drumul spre Schitul românesc Prodromu, cel mai cunoscut locaş de vieţuire monahală românească din Muntele Athos. După închinarea la raclele cu sfinte moaşte şi întâlnirea cu părintele stareţ Atanasie, IPS Teofan a continuat parcursul duhovnicesc prin popasul la Mănăstirea Filotheu, unde programul de rugăciune al monahilor a dezvăluit frumuseţea vieţuirii în inima acestui locaş al Ortodoxiei.
În ziua a cincea a pelerinajului, pelerinii români s-au închinat la Mănăstirea Iviron şi apoi la Mănăstirea Vatoped, unde au fost primiţi cu bucurie de stareţul şi vieţuitorii români ai mănăstirii. După închinarea la Brâul Maicii Domnului, delegaţia condusă de către IPS Teofan s-a îndreptat spre Kareia, centrul administrativ al Muntelui Athos, pentru ca spre seară să poposească la Mănăstirea „Simonos Petrasˮ. Aici, a participat la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în dimineaţa zilei de joi a slujit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
După Sfânta Liturghie şi petrecerea unor clipe împreună cu obştea Mănăstirii „Simonos Petrasˮ, IPS Teofan a mers către Mănăstirea Dochiariu, unde a participat la slujba Pavecerniţei oficiată în biserica ctitorită de voievodul Alexandru Lăpuşneanu. Tot aici, IPS Teofan a săvărşit slujba Parastasului pentru ctitorii români ai mănăstirii, dar şi pentru Teofan al II-lea, fost Mitropolit al Moldovei în secolul al XVI-lea, care s-a retras la Muntele Athos şi care s-a mutat la Domnul în preajma acestei mănăstiri. Mormântul său se află în pridvorul bisericii Mănăstirii Dochiariu.
Ultima zi a pelerinajului a început cu participarea la slujba Utreniei, pentru ca mai apoi delegaţia să părăsească Muntele Athos, această oază de bucurie şi linişte duhovnicească. În chip firesc, fiecare a mulţumit lui Dumnezeu pentru lumina şi pacea pe care le-au primit în suflet prin participarea la această întâlnire cu Domnul, cu Maica Domnului, cu sfinţii din icoane şi cu moaştele lor, dar şi cu mulţi adevăraţi închinători în duh şi adevăr.