„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Început de an universitar la ASCOR Iaşi
Acum, la început de an universitar, când unii studenţi încep, iar alţii continuă să se pregătească pentru domeniul pe care l-au ales, există numeroase asociaţii studenţeşti care propun tinerilor o implicare benevolă în anumite activităţi şi proiecte menite să-i dezvolte personal pe cei implicaţi, dar şi să răspundă într-o oarecare măsură unor nevoi pe care societatea nu le poate împlini.
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi îşi propune şi anul acesta - al 25-lea de la înfiinţare - să ofere studenţilor o gamă variată de proiecte la care pot participa, implicându-se în acelaşi timp la organizarea lor, alături de alţi studenţi de la facultăţile din Iaşi. Asociaţia noastră este formată din cinci departamente, fiecare având activităţile lui specifice: credinţă-cultură (conferinţe, ateliere de sculptură şi de fotografie, cursuri de limbi străine, club de literatură, trupa de teatru „Cireşarii“), sport-turism (pelerinaje, tabere, activităţi sportive, concursuri), asistenţă socială (voluntariat la centrele de plasament: „Veniamin Costachi“, „Ion Holban“, „Gulliver“; voluntariat la Centrul de bătrâni „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi la Penitenciarul de maximă siguranţă din Iaşi), semper fidelis (workshopuri, cursuri de formare, proiecte, dezbateri) şi relaţii externe (schimburi de experienţă, parteneriate cu asociaţii din ţară şi din Europa, întâlniri cu celelalte filiale ASCOR din ţară).
Studenţii care doresc să se înscrie în ASCOR Iaşi pentru acest an universitar vor avea ocazia să afle mai multe detalii despre noi la prezentarea generală ce va avea loc mâine, 7 octombrie 2015, în sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, începând cu ora 19:00, şi joi, 8 octombrie, la conferinţa cu tema „Taina noilor începuturi“, susţinută de protos. Nicodim Petre, începând cu ora 18:00, în aceeaşi locaţie.
Perioada studenţiei poate fi îmbogăţită experienţial şi înfrumuseţată spiritual prin îmbinarea activităţii academice de la facultate cu cea de voluntariat din cadrul asociaţiilor studenţeşti. Voluntarii nu primesc o răsplată materială pentru această implicare benevolă, însă au posibilitatea de a pune în lucrare cuvintele Mântuitorului: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi“ (Matei 22, 39) şi, totodată, să câştige prietenii pentru toată viaţa, ceea ce nu este puţin lucru. Aşadar, invităm toţi studenţii dornici de prieteni de suflet şi care doresc să petreacă împreună cu noi timp de calitate să se înscrie la ASCOR. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom încerca împreună să trăim anii studenţiei, frumos şi în armonie, şi, în acelaşi timp, să oferim şi altora această şansă. (Emanuel Buta - preşedinte ASCOR Iaşi)
Mărturii ale voluntarilor despre ASCOR Iaşi
„ASCOR Iaşi îmi place pentru că păstrează legătura cu «viaţa». Contextul cotidian nu ne mai învaţă prietenia şi legătura dintre oameni în profunzimea-i firească. Aşadar, ASCOR-ul mă provoacă la deschidere către ceilalţi şi către mine. Este şansa studenţiei mele de a trăi într-o oază de normalitate“ - Veronica L. - studentă la UMF.
„La ASCOR Iaşi am venit întâia oară ca voluntar la atelierul de sculptură în lemn, pentru ocazia ivită de a mă apropia de această pasiune. Însă, cu timpul, din cel ce avea lemnul în mână pentru a-l înfrumuseţa, am devenit, pe neobservate, cel ce am fost şlefuit prin participarea mea ca voluntar şi la alte activităţi. Precum e lemnul sub dalta unui meşter, aşa a fost cu tot ce-am rupt din timpul meu liber, sculptând El Însuşi la înfrumuseţarea tinereţii mele“ -Alex R. - Facultatea de Arhitectură.
„ASCOR-ul reprezintă pentru mine bucuria regăsirii adevăratelor valori“ - Oana A. - studentă la Bioinginerie medicală.
„ASCOR-ul este pentru mine locul în care petrec timp de calitate, cu oameni de calitate“- Eduard M. - Facultatea de Matematică.